De financiële middelen van de overheid zijn momenteel niet toereikend om medicatie aan te schaffen. Hierdoor lopen de schulden in deze sector alleen maar op. Gezondheidsinstellingen meldden enige tijd geleden reeds een tekort aan medicatie, doordat ze niet kunnen voldoen aan hun financiële verplichtingen, kunnen ze ook geen nieuwe voorraad inkopen.
Deze situatie overkomt ook het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BVGS), dat te lijden heeft onder achterstallige schulden van de ziekenhuizen. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft vóór aanvang van de Raad van Ministers (RvM) aangegeven dat de schulden dateren van voor het aantreden van de huidige regering.
BGVS zou vanaf 2019 in financiële problemen zijn komen te verkeren. In 2020 bedroeg dat schuld aan het bedrijf US$ 5 miljoen. Het BGVS heeft een landelijke dekking van 60 procent voor wat betreft medicijnvoorziening. Volgens de bewindsman is er een proces ingezet om de schulden af te lossen, maar het blijkt dat er meer financiële middelen nodig zijn om dit probleem binnen de gezondheidssector tot het verleden te doen behoren.
De bewindsman geeft aan dat er in Suriname jaarlijks SRD 600 miljoen wordt uitgegeven aan medicatie. Daarmee is Suriname in de regio een van de landen met de hoogste uitgaven op dit gebied. Minister Ramadhin meent dat er verandering hierin moet komen. Hij merkt op dat personen bij pijn al te gauw grijpen naar een paracetamol.
“Heel veel personen zijn ook verslaafd geraakt aan het innemen van paracetamol. We hebben een hoge medicatieconsumptie”, aldus de volksgezondheidsminister.