Zondag gaat de zomertijd weer in. In Nederland bijvoorbeeld wordt om twee uur vannacht (lokale tijd) de klok een uur vooruit gezet. Het tijdsverschil tussen Suriname en Nederland is dan vijf uur.
De zomertijd geldt in alle landen van de Europese Unie en ook in de meeste andere Europese landen. In totaal gaat in zo’n zeventig landen de zomertijd in, al gebeurt dat niet overal dit weekend. Zo gingen in de Verenigde Staten de klokken al op 12 maart een uur vooruit.
De dagen zullen in de landen die de zomertijd hanteren langer zijn. Zo zal het op de piek van de zomer kunnen voorkomen dat het pas na 22.00 uur donker wordt.
Op de laatste zondag van oktober gaat de klok in de Europese Unie terug naar de standaardtijd die ook wintertijd wordt genoemd. Die laatste zondag valt dit jaar op 29 oktober.
Sinds 1977 is in alle EU-landen op hetzelfde moment de zomertijd van kracht, maar er is al een tijd discussie of dat zo moet blijven. De vraag is steeds of het voordeel van langer profiteren van het daglicht en in heel Europa gelijklopende klokken opweegt tegen nadelen als de verstoring van het bioritme.
Al sinds de invoering in 1916 wordt er geruzied over de gevolgen van de zomertijd. Kranten waarschuwden destijds dat het oneerlijk was voor gevangenen die een uur langer vast moesten zitten. Ook kon er verwarring ontstaan over het precieze geboortetijdstip bij tweelingen als de klok weer wordt teruggezet.