De kwestie uitzetting van activiste Regita ‘Asawini’ Edenburg heeft veel aandacht gehad in Suriname en het buitenland. President Chan Santokhi heeft gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) meegedeeld dat er zowel nationale als internationale wetgeving is over hoe om te gaan met vreemdelingen.
Ook als zij ongewenst gedrag vertonen of in strijd met de wet of openbare rechtsorde handelen zijn er regels en procedures hoe in zulke gevallen te handelen. Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, zei dat deze case van alle kanten ‘stinkt’.
Hij merkte op dat het een regering is, maar dat verschillende autoriteiten een “a no mi” houding hebben. “Is het waar de vicepresident Asawini opgezocht heeft en aangegeven, dat hij van niets afweet? De vp moet dit komen ontzenuwen”, stelde Asabina. Hij gaf ook aan dat het Openbaar Ministerie (OM) met een wazig verhaal komt dat de minister van Justitie en Politie (Juspol) binnen bepaalde perken mag handelen, maar dat het OM niet met een standpunt komt.
Asabina had verwacht dat de president de minister van Juspol zou ontbieden om tekst en uitleg te geven. “Ik merk veel besluiteloosheid bij deze regering en dat kan niet. Dat is in strijd met integer bestuur”, sprak Asabina.
Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk zei dat hij uit humanitaire overwegingen en nadat de familie hem plat heeft gebeld dat ze niet weten waar hun familielid is, een bezoek heeft gebracht aan Asawini. Brunswijk benadrukte dat hij heeft afgestemd met de Juspol-minister.
Hij heeft met Asawini in bijzijn van twee inspecteurs gesproken en de familie heeft gezien dat zij leeft. Brunswijk gaf aan dat hij oplossingsmodellen probeerde te vinden en Edenburg heeft voorgehouden dat als ze vreemdeling is en haar stukken niet in orde zijn ze langer in vreemdelingenbewaring zal blijven wachtende op uitzetting.
De vp liet haar ook weten dat als zij vrijwillig wil weggaan en haar paspoort in orde is, het versneld kan gebeuren. Daarnaast heeft de vp haar ook voorgehouden dat zij in beroep kan. “De volgende dag is ze dus vrijwillig vertrokken”, aldus Brunswijk.
De president zei dat hij in deze kwestie alle informatie heeft opgevraagd van de Juspol-minister, waarbij er chronologisch is aangegeven wat er is gebeurd. Ook zijn de gronden onderbouwd en de overwegingen die zijn gebruikt om Edenburg uit te zetten aangegeven.
De president haalde aan dat tal van organisaties, diplomatieke instellingen en de internationale gemeenschap beweren dat de uitzetting in strijd is met nationale wetgeving en het internationaal recht. Hij heeft besloten om de agent van de staat van Suriname Roy Baidjnath Panday gevraagd om advies in deze kwestie.
Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, haalde aan dat terwijl activisten opkomen ze monddood worden gemaakt. Het staatshoofd zei hierop dat de verblijfstitel van Asawini in februari werd ingetrokken en dat er toen nog geen cyanide kwestie speelde. Parmessar noemde het gebeuren een toffe belangenstrijd.
Asawini heeft persoonlijk de gevolgen ondervonden van de wraakzuchtige, onprofessionele en emotionele benadering van de regering, die ons nationaal en internationaal opnieuw in diskrediet heeft gebracht, zei Parmessar.
Hij deelde mee dat nu blijkt dat Asawini niet volgens het verdrag van Wenen en onze wetten en procedures, het land is uitgezet. Parmessar vroeg dat de verantwoordelijken verantwoordelijk gesteld worden. Volgens Parmessar is ook de nationale wetgeving betreffende de aanvraag en uitgifte van noodpaspoorten duidelijk overtreden. Hij uitte twijfels over de betrouwbaarheid van het CBB.
“Ik maak mij nu zorgen om de burgerregistratie bij de komende verkiezingen als dit soort fouten gemaakt worden. We vragen professioneel onderzoek wat er daar gebeurt”, stelde Parmessar.
Hij merkte ook op dat de zaak laten onderzoeken door de agent van de staat desavouering van de procureur-generaal is en wilde weten in welke wet hij zo’n functionaris tegenkomt. President Santokhi legde uit dat elke staat die vertegenwoordigd moet zijn bij internationale gerechtelijke instellingen een agent aanwijst om de belangen van de staat te behartigen.
De regering heeft besloten de voormalige procureur-generaal als agent aan te wijzen, bijgestaan door andere mensenrechtenexperts.