President Chan Santokhi wil dat er bij de komende verkiezingen sprake is een landelijk evenredigheidsstelsel: ‘one man’, ‘one vote’. Dit gaf de president aan na afloop van de beëdiging van de leden van de Jeugdraad Suriname. De afgelopen periode hebben meerdere politieke partijen laten doorschemeren dat de regering geen haast maakt om de wijzigingen van de Kiesregeling te implementeren.
Volgens Santokhi gaat het gewijzigde stelsel voordelig uitpakken voor de uitslag van de verkiezingen van 25 mei 2025: het ‘one man’, ‘one vote’ -systeem. Het is van belang dat wij eerst weten welke Kiesregeling wij vanaf nu zullen hanteren, zegt hij. De president geeft aan dat hij de afgelopen week een eindrapport heeft ontvangen van de commissie die belast is geweest met het ontwikkelen van de verschillende kiesstelsels voor Suriname.
Deze week zullen er gesprekken gevoerd worden in de regeringstop over welke Kiesregeling zou kunnen gelden voor ons land. Daarna worden de voorgestelde wijzigingen van de Kiesregeling op agenda van de regering geplaatst. Na deze besprekingen zullen de voorstellen naar het parlement gestuurd worden, zegt president Santokhi.
Er zijn de afgelopen maanden verschillende initiatiefvoorstellen overhandigd aan de voorzitter van De Nationale Assemblee, Marinus Bee. De voorstellen werden door verschillende organisaties en intellectuelen gedaan. De stem van iedere persoon in ons land moet geteld worden. Dat is wat het Constitutioneel Hof vraagt, aldus de president.
We moeten leiderschap tonen bij de wijziging en aanname van de Kiesregeling. Wij willen niet naar een moment gaan waar het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten en het Constitutioneel Hof de staat Suriname voor het gerecht brengen met betrekking tot de verkiezingen, zei Santokhi.
Volgens de president moet het ook mogelijk zijn om digitale verkiezingen te organiseren. Als de jongeren het hebben gedaan moet het mogelijk zijn dat de algemene verkiezingen ook digitaal kunnen plaatsvinden. Er moet geëvalueerd worden als alles goed is gegaan en wat aan verbetering toe is.
De president gaf India als voorbeeld aan, dat het land met 1,4 miljard inwoners ook digitale verkiezingen organiseert en in een land met ruim 650.000 personen moet het dan ook mogelijk zijn, meent de president. Het gaat allemaal om de voorbereidingen die getroffen moeten worden, maar ook het systeem moet heel goed zijn, aldus Santokhi.