De afdeling Maritiem van het Korps Politie Suriname heeft op 20 juni op de dijk van Totness in Coronie een vissersboot met vier vissers aangetroffen. Tijdens controle bleken de mannen van Guyanese afkomst te zijn en niet over een paspoort en visvergunning te beschikken. Ze werden toen aangehouden.
De kapitein, Keshwar S., gaf aan dat ze vanuit Guyana in Surinaamse wateren zijn komen vissen en dat zij aan wal waren gekomen om hun sleepnetten te herstellen. Desgevraagd overhandigde hij een vergunning van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), waar na controle bleek dat de blinddrukstempel ontbrak.
Na onderzoek op het ministerie van LVV bleek de vergunning vervalst te zijn. Het registratienummer van de boot en de naam op de vergunning komen niet overeen met de registratie bij het ministerie van LVV. Daar blijkt het registratienummer op naam van een ingezetene te staan.
De kapitein en zijn bemanning werden door de politie aangehouden. Hij gaf zowel bij de politie als op de rechtszitting aan dat hij voor ene Pakaloo werkt, die de eigenaar is van het vaartuig. Pakaloo heeft hem de documenten overhandigd, waarna hij samen met drie vissers erop uittrok om in Surinaamse wateren te vissen.
De officier van justitie eiste voor het voorhanden hebben van vervalste stukken een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 10 maanden en ƩƩn week voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en zijn onmiddellijke invrijheidstelling met dien verstande dat de verdachte in vreemdelingenbewaring genomen zal worden. Voorts verbeurdverklaring van de boot met buitenboordmotor, vissen en visproducten.
De advocaat van de kapitein deed het verzoek aan de rechter voor vrijspraak. Hij gaf aan dat zijn cliƫnt de documenten niet heeft vervalst, buitenlander is en dus de Nederlandse taal niet machtig is, terwijl de vergunning in het Nederlands is opgemaakt. De verdachte heeft niet opzettelijk gehandeld en hij is er niet eens mee dat de boot en buitenboordmotor verbeurd worden verklaard, omdat de strafbare handelingen niet op de boot zijn begaan.
De rechter vond de valsheid wel bewezen. Uit onderzoek is gebleken dat de kapitein niet voor de eerste keer in Surinaamse wateren is komen vissen. Bovendien is gebleken dat het registratienummer SK op naam van iemand anders staat terwijl dit nummer ook op de boot is aangegeven. Hieruit blijkt duidelijk het strafbare feit. Kapitein Keshwar werd conform het strafvoorstel van de officier van justitie veroordeeld.