Een coalitie van vakbonden maakt zich op om samen met haar leden de regering woensdag haar tanden te laten zien. Vandaag zijn de besturen samen met shopstewards van de vakbeweging, onderwijs-, ziekenhuis- en veiligheidsbonden bijeengekomen in het gebouw van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO).
ADVERTENTIE |
Ze hebben duidelijk gemaakt dat ze de houding van de regering zat zijn. “De regering luistert niet,” werd door diverse vakbondsvoorzitters benadrukt. Zo heeft de regering de extra 5 procent btw doorgedrukt voor brandstof en dit heeft kwaadbloed gezet bij de leden. Na een overleg met de regering gisteren is de vakbeweging ontevreden weggegaan.
De regering is duidelijk verzocht om de invoering van de extra 5 procent btw uit te stellen, zodat men verder kan nadenken over de te volgen koers, zegt Dayanand Dwarka van C-47. Hij meldt tijdens de vergadering aan de leden dat alle voorstellen van de vakbeweging van tafel geveegd zijn. De instructie is dat de vakbondsbesturen en shopstewards uiterlijk dinsdag terugkeren naar hun respectievelijke leden om hen te informeren over de te voeren strijd. Na de mobilisatie zullen de bonden zich woensdag weer met hun leden verzamelen. De locatie is nog niet bekendgemaakt.
Telkens is er gekozen voor dialoog om te voorkomen dat er onrust ontstaat in de samenleving. De vakbeweging heeft gevraagd om de voorgestelde verhoging van de btw op brandstof, evenals de btw op kookgas, elektriciteit en water, voorlopig on hold te zetten, waarbij ze vasthoudt aan het minimale dat zij als rechtvaardig beschouwt.
Binnen een relatief korte periode is de subsidie op brandstof afgeschaft en aangepast aan marktconforme prijzen. De governmenttake is ingevoerd, evenals een extra 5 procent btw. “We hebben gezegd, tot zover kunnen we meegaan,” zegt vakbondsman Dwarka.
Lloyd Pool, voorzitter van de Algemene Bond van Personeel in dienst van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (ABPLAZ), zegt aan de leden dat ze de strijd nu moeten voeren in persoon en niet op de socialemediakanalen. De situatie is van dien aard dat het salaris van een werkende persoon al binnen een week op is, soms al binnen enkele dagen. “De gezondheidssector is op zijn kop,” benadrukt hij.
Revelino Eijk van de Surinaamse Politiebond (SPB), zegt dat deze strijd iedereen regardeert, ook de politieambtenaren. Deze regering houdt het echter iedere keer bij praatjes, zegt Eijk. De bond heeft vaker gepleit voor aanpassing van de belastingschijven en het optrekken van de armoedegrens.