Een groep Surinaamse studenten is voor drie weken naar Ghana afgereisd om onderzoek te doen naar de Afrikaanse roots van de Surinaamse bevolking. De studenten doen mee aan het project “Sankofa, we gaan terug om verder te kunnen.” Projectleider Renate Sluisdom zegt dat de geschiedenis van de tot slaaf gemaakten niet bij de slavernij begint.
“Er moet nog heel veel onderzocht worden, willen wij weten uit welke landen van Afrika wij afkomstig zijn. Er wordt gezegd dat wij uit Ghana komen, maar uit eerdere onderzoeken blijkt dat we uit andere landen in West-Afrika komen.”
De groep zal in Ghana de steden Accra, Kumasi en Cape Coast bezoeken. Naast Renate Sluisdom bestaat de groep uit Liesbeth Peroti en Roel Haakmat. Zij gaan in Ghana op zoek naar kennis over de sociaaleconomische en linguĂŻstische ontwikkeling van Afrika voor de Trans-Atlantische slavenhandel.
Sluisdom legt uit dat de Sankofa-gedachte noodzakelijk is om kennis te vergaren en deze opnieuw te delen. “Er is heel veel dat we nog moeten onderzoeken over onze herkomst. Een van de belangrijke punten die meegenomen wordt, is de ontwikkeling van de Afrikaanse talen in ons land. We hebben tijdens de slavernij verschillende dialecten ontwikkeld uit Afrikaanse talen, waarvan wij bepaalde woorden tot de dag van vandaag spreken en gebruiken.”
Sankofa staat in Afrika symbool voor een vogel die vooruitvliegt, terwijl het achterom kijkt om een prachtig ei op te pikken. Hiermee wordt aangegeven hoe belangrijk het is om van het verleden te leren. De groepsleden kennen elkaar van de Afro-Surinaamse Ontwikkelingstudies, een tweejarige certificaatcursus op de Anton de Kom Universiteit (AdeKUS).
Bij de voorbereiding van het project zijn onder andere betrokken geweest dr. Fidelia Graand-Galon, Surinames ambassadeur in Ghana en professor Franklin Jabini, universitair docent. In Ghana wordt de groep opgevangen door dr. Rev. M.Maxwell van de Laweh University.
Op Laweh en andere universiteiten in Accra, Kumasi en Cape Coast zullen de groepsleden toepasselijke colleges, workshops en lezingen volgen binnen hun verschillende interessegebieden. Het project wordt gefinancierd door het Broos Instituut van Marvin Hokstam.