Landbouwers uit het binnenland, die vorig jaar door wateroverlast werden getroffen, hebben nog steeds hun compensatie niet ontvangen. Volgens minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zijn er verschillende redenen voor deze vertraging.
De minister bracht dit ter sprake vóór aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers (RvM). Het betreft hier met name de groep die vorig jaar aanzienlijk werd getroffen door wateroverlast in de maanden februari, maart en april. Toen de crisis zich voordeed, heeft het ministerie een inventarisatie gemaakt van de schade die de landbouwers hadden geleden, op landelijk niveau.
Ook het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) heeft een inventarisatie laten uitvoeren van mogelijke schade. De vastgestelde schade is doorgestuurd naar het ministerie van Financiën en Planning. Volgens Sewdien zijn de meeste betalingen al verricht door het ministerie van Financiën en Planning.
Het grootste struikelblok bij de boeren uit het binnenland is echter dat velen niet over een geldig rekeningnummer beschikken of zelf rekeninghouder zijn bij een bank. Volgens het beleid van het ministerie van Financiën en Planning is het essentieel dat alle betalingen digitaal plaatsvinden in plaats van contante uitbetalingen. Dit is de voornaamste reden waarom niet alle agrariërs hun geld hebben ontvangen.
De minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, heeft zijn collega Sewdien voorzien van een lijst van agrariërs die al zijn uitbetaald. Het deel dat onder LVV valt, is volledig afgerond en uitbetaald. Vanuit de LVV-structuren is geprobeerd om de boeren aan te moedigen alsnog een bankrekening te openen.
Het andere deel van ROS is doorgestuurd naar de minister, verklaarde de LVV-topman. Het ministerie van Financiën en Planning handhaaft het standpunt dat zij geen contante betalingen zullen verrichten. Sewdien geeft verder aan geen verdere updates te hebben met betrekking tot dit vraagstuk. De bewindsman zal deze kwestie verder bespreken met zijn staf om de huidige ontwikkelingen rondom de uitbetaling aan de boeren te evalueren.