De jaguarpopulatie in Suriname blijkt gezond, wat positief nieuws is. De afgelopen twee jaar is er vanuit een nulmeting cameraonderzoek uitgevoerd, waaruit is gebleken dat de populatie in goede staat verkeert. Het onderzoek heeft plaatsgevonden op zes locaties, die uit veiligheidsoverwegingen niet worden genoemd om stroperij tegen te gaan.
ADVERTENTIE |
Tevens is er een schatting gemaakt van het aantal jaguars binnen een straal van 100 vierkante kilometer. Naast Suriname hebben ook meerdere landen in Zuid- en Midden-Amerika soortgelijke onderzoeken uitgevoerd. Marleen van Charante-Stoffelen, communicatiemedewerker van het Wereld Natuur Fonds (WWF), deelt deze informatie tijdens een interview met ABC Radio.
Volgens haar zijn er wel menselijke verstoringen waargenomen die weer nadelig zijn voor de populatie van deze beschermde diersoort. Dit is onder andere merkbaar in gebieden met goudwinningsactiviteiten. Vanuit een nulmeting is het volgens Van Charante-Stoffelen moeilijk te zeggen of er een stijging of daling van de populatie is.
Hoewel er sprake is van een gezonde populatie, moeten er wel maatregelen worden getroffen in de gebieden waar ze verstoord worden, aangezien de daling anders snel zal plaatsvinden. Dit is ook geconstateerd in studies in andere landen. Het leefgebied van de jaguar strekt zich uit van Mexico tot en met Argentiniƫ.
In Suriname ondersteunt het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu de strijd voor de bescherming van deze bedreigde diersoort. Van Charante-Stoffelen geeft aan dat het WWF via haar mediakanalen probeert de samenleving te informeren over de status van het leven van de jaguar. Op diverse punten in Paramaribo en omstreken zijn er locaties waar mensen posters over deze bedreigde diersoort kunnen ophalen.
Op deze manier hoopt het WWF het bewustzijn binnen de samenleving over de bescherming van deze dieren te vergroten. De bevolking kan ook bijdragen door bijvoorbeeld niet te accepteren dat mensen sieraden maken van het dier. Jaguars zijn krachtiger als ze in leven zijn, omdat ze de balans van het ecosysteem behouden.