Voor de tweede keer werd Na famir’ man du op 2 december na vier jaar opnieuw gepresenteerd aan de gemeenschap. Bij het betreden van theater Thalia werden bezoekers begroet met een indrukwekkende sfeer vanuit de spelers. NAKS liet zich opnieuw van zijn beste kant zien. Bij binnenkomst waren een Agida-drum en een fraai opgemaakte doodskist te zien, speciaal voor de voorstelling.
Anthony Robinson, schrijver en regisseur van het stuk, legt uit dat het echte werk om dit stuk weer op de planken te krijgen, zes maanden geleden begon. Het script is aangepast, en er zijn ook nieuwe acteurs toegevoegd.
Robinson benadrukt dat het stuk oorspronkelijk in 2019 werd gepresenteerd in het Cultureel Centrum Suriname (CCS). Het was destijds al de bedoeling om de voorstelling na de eerste keer opnieuw te presenteren, maar vanwege de covid-19-pandemie was dat niet gelukt.
Na de eerste voorstelling was er al veel vraag vanuit het publiek of de voorstelling herhaald kon worden, en na enkele jaren is dat nu gebeurd. Of de voorstelling in de toekomst opnieuw wordt gepresenteerd, blijft nog een vraag.
Robinson zegt dat er in 2024 meer theatervoorstellingen aan de gemeenschap zullen worden gepresenteerd, en er zijn ook samenwerkingen aangegaan met andere organisaties. De planning van de voorstelling begon in juni van dit jaar.
Na de voorstelling was artistiek leider van Naks Wan Rutu, Darell Geldorp, beter bekend als Ananka Kofi, moe maar zeer voldaan. Het was na vier jaar dat hij deze voorstelling mocht presenteren in een uitverkochte zaal. Ondanks alle stress en druk werd er toch een mooi product gepresenteerd. Het publiek deed actief mee met de voorstelling, en aan hun reacties was te merken dat ze werkelijk genoten hadden.
Geldorp benadrukt dat mensen verlangen naar theatervoorstellingen met een culturele twist. Terwijl er vaak dansshows worden georganiseerd, mag theater dat gaat over cultuuroverdracht en cultureel erfgoed vaker gebeuren, aldus Geldorp.
Geldorp wijst er trots op dat niet alleen Afro-Surinamers de theatervoorstelling hebben bezocht, maar ook mensen van andere bevolkingsgroepen. Voor Geldorp is dit een duidelijk signaal dat theater maken niet gericht is op slechts ƩƩn groep, maar er is voor iedereen om van te genieten. Beide voorstellingen op 2 en 3 december waren uitverkocht, en na de show van 2 december zochten mensen opnieuw naar kaarten om de voorstelling opnieuw te zien.