“Ik heb in twee jaar tijd geen enkel geld ontvangen van de overheid voor de gebouwen die ik heb verhuurd als lokalen en leerkrachtenwoningen”, zegt Henny Ajambia tegen Suriname Herald. Hij is verhuurder van de leerkrachtenwoningen en leslokalen in het dorp Drietabbetje aan de Boven-Tapanahony.
Ajambia heeft de leerkrachten de toegang tot de woningen geweigerd, zodat zij hun spullen niet konden halen. “Ik wil mijn geld. Zolang ik mijn geld niet heb ontvangen, ga ik de lokalen, het meubilair en de woningen niet meer vrijgeven aan niemand.”
De verhuurder heeft twee jaar lang laten weten dat hij gedurende twee jaar de woningen en leslokalen heeft verhuurd en nog geen cent van de overheid heeft ontvangen. Er was een huurovereenkomst gesloten. Ajambia vertelt dat hij van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) had vernomen dat hij zijn uitbetaling tegen eind november zou ontvangen, maar dat is niet het geval.
“Ik ben keer op keer naar de Financiële afdeling gegaan, maar het heeft niets opgeleverd. Ik had dan ook geen andere keus dan de deuren te sluiten. Ik ben niet tegen ontwikkeling, maar ik moet ook leven en ik kan de school niet meer draaiende houden. De overheid moet me betalen, ik heb mijn gezin te verzorgen. Ik heb twee jaar geld uitgegeven voor onderhoud van het terrein, ook brandstof gekocht, en ik krijg niets terug,” geeft de bezorgde Ajambia aan.
Hij laat verder weten dat ook het meubilair is opgesloten. Het is te veel voor hem. Hij deelt mee dat hij uit zijn eigen zak dingen doet voor de school. Voor het uittreden van de Nationale Partij Suriname (NPS) uit de regering was hij al bezig met de regering voor de uitbetaling, maar tot nu toe heb ik niets ontvangen, merkt hij op.
De ex-voorzitter van de taskforce, Michel Felisi, betreurt wat de verhuurders is overkomen. Volgens Felisi is Ajambia niet de enige verhuurder die uitbetaald moet worden, maar meerdere kunnen hun gelden niet ontvangen.
Felisi vertelt dat er met een model is gewerkt om woningen in de dorpen te huren voor leerkrachten, omdat er geen onderwijsfaciliteiten en woningen waren. Er werd een voorstel gedaan om te huren en de leiding van het ministerie ging akkoord. Vervolgens werd gekeken naar woningen die geschikt waren voor leerkrachten. De huurbedragen zijn afgesproken met de verhuurders van de woningen, in overleg met het minOWC.
“We zijn al twee jaar verder en de verhuurders zijn nog steeds niet uitbetaald.” We hebben als taskforce hemel en aarde bewogen om de mensen uit te betalen, maar het is niet gelukt. Het vertrouwen in de overheid was al vanaf het begin zoek en de verhuurders hadden vanaf het begin een vrees dat ze hun gelden niet zouden ontvangen. En dat is gebeurd,” haalt Felisi aan.
Hij vindt het erg dat de leerlingen nu gedupeerd worden. Dit is een kwalijke zaak. “Het is gek dat de kinderen om deze reden onderwijs ontberen,” merkt Felisi op.