Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft gisteren bekendgemaakt dat de ambassadeurs van Guyana en Venezuela voor een korte periode teruggeroepen zijn naar Suriname. Dit maakte de BIBIS-minister bekend tijdens een persconferentie op het ministerie.
De ambassadeurs in Guyana, Liselle Blankendal, en in Venezuela, Gustaaf Samijadi, zullen voor twee tot drie dagen in Suriname verblijven om met de regering te praten over de situatie in de twee landen. De ambassadeurs komen later op de dag aan in Suriname. Er zal met de ambassadeurs overlegd worden totdat zij terugkeren naar hun standplaats.
De BIBIS-minister benadrukt dat dit geen actie tegen een van beide landen is, maar gewoon een overleg. “We vinden het belangrijk om face-to-face met de ambassadeurs te spreken over de situatie in beide landen. Zij bevinden zich in de gebieden en weten precies wat er speelt en wat de sentimenten zijn in de gemeenschap,” aldus Ramdin.
Het conflict tussen Guyana en Venezuela is al geruime tijd opgelaaid door het grensgeschil tussen beide landen. Beide landen zijn al jaren in een grensgeschil over het Essequibo-gebied. Venezuela claimt dit gebied vanwege de rijke oliegronden. Op donderdag zal er een ontmoeting zijn tussen de presidenten van Guyana en Venezuela op Saint Vincent en de Grenadines. Deze ontmoeting is op uitnodiging van premier Ralph Gonsalves van dit eiland.