“We gaan rustig luisteren naar wat de rechter te zeggen heeft. Wij leven in een beschaafd land. Wij gaan geen herrie schoppen. Mensen willen de NDP als zwarte piet neerzetten en moeten geen situatie creëren dat de verkiezingen in 2025 niet doorgaan.” Dit zei gewezen president en NDP-voorzitter Desi Bouterse tijdens een drukbezochte partijvergadering, gisteravond in Ocer.
Het goed opgekomen publiek was het niet altijd eens met de rustige houding van de voorzitter. Een groot deel van de aanhang vroeg de voorzitter om 20 december niet naar de rechtszaal te gaan, maar rustig thuis te blijven.

De ex-president merkte op dat 20 december niet een dag moet zijn waar partijgenoten uitgelokt worden. Er is zelfs een veiligheidsdocument uitgelekt om verwarring te veroorzaken. Bouterse zei ook begrepen te hebben dat mensen aan het werk worden gezet om chaos te creëren en de schuld te schuiven in de schoenen van de NDP. Niemand heeft daar baat bij, aldus de voorzitter tegenover zijn gehoor.
De NDP-topman vroeg zich af of er werkelijk een eerlijke uitspraak komt gelet op het feit dat nooit bewezen is dat er sprake was van moord met voorbedachte rade. Als uit een bepaald onderzoek naar plannen van een mogelijke militaire interventie in Suriname door het buitenland om de militaire regering omver te werpen en de resultaten daarvan zijn weggezet door Nederland, vroeg hij zich af hoe de rechter dan een eerlijke uitspraak zal doen.

Hij blijft erbij dat het een politiek proces is. Hij deed een beroep op de rechtspreker om dit goed in beschouwing te nemen. Ofschoon het volgens hem om een politiek proces gaat vindt hij dat dit geen consequenties mag hebben voor het land.
Bouterse wilde tijdens zijn geplande 90 minuten durende speech veel vertellen over de prestaties van de revolutie, maar kreeg vanwege de techniek daartoe de gelegenheid niet. De voormalige president die woensdag aanstaande van de rechter te horen krijgt wat het eind oordeel in de 8-decemberstrafzaak zal zijn, liet op verschillende momenten blijken zich zorgen te maken over de situatie waarin Suriname zich bevindt. Om als land uit de problemen te komen zei hij dat liefde voor elkaar juist nu dringend nodig is. “Wij moeten ons samenbundelen om dit land tot ontwikkeling te brengen.”

Ten aanzien van het strafproces zei de voormalige legerleider dat het heel gemakkelijk was om leugens en bedrog te vertellen. De voormalige kolonisator heeft volgens hem steeds getracht wanneer het onder zijn leiding goed liep in het land, die ontwikkeling te dwarsbomen. Toen in de jaren 80 de situatie uitzichtloos leek hebben volgens hem 16 militairen de durf getoond om een omwenteling te realiseren in het land. Vanaf dat moment is er naar zeggen van Bouterse veel onwaarheid verteld over de actie van de militairen.
Hij wilde ook opsommen wat er gerealiseerd is tussen 1980-2020. Het zou volgens hem te uitgebreid zijn om alles op te noemen. Wel hebben de regeringen onder zijn leiding het vertrouwen van het volk in het land teruggebracht. Als hoogtepunt is de opzet van Staatsolie. Het maakt voor hem niet uit wie de eer claimt, omdat het volk uiteindelijk van de voordelen zal genieten.
