Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het verzoekschrift van het team van advocaten tot opschorting van de uitvoering van de vonnissen van 20 december 2023 inzake het 8-decemberstafproces afgewezen. Dat bevestigt het OM tegenover Suriname Herald.
Hugo Essed, de advocaat van de nabestaanden, geeft aan dat hij eigenlijk niet verrast is dat er weer een poging werd gedaan om de gevangenneming van de veroordeelden Desi Bouterse, Benny Brondenstein, Ernst Geffrey, Stephanus Dendoe en Iwan Dijksteel te beletten. Hij voegde er meteen aantoe dat het een vruchteloze poging was.
Volgens advocaat Essed is er in de wet geen voorziening die dat mogelijk maakt behalve de artikelen 486 en 487 van het Wetboek van Strafvordering welke te maken hebben met het aanvragen van gratie. Deze aanvraag van gratie kan opschortend werken. Een brief sturen naar drie instanties, te weten het OM, het Hof van Justitie van Suriname en het ministerie van Justitie en Politie lijkt volgens Essed geen rechtsmiddel. “Het lijkt me gewoon een brief,” is Essed van oordeel. Het heeft geen enkel rechtsgevolg op de ten uitvoerlegging van de straf. Ook heeft die brief geen schorsende werking tot gevolg.

“Iedereen mag een brief sturen”. Het verbaast Essed dat het verzoekschrift naar drie instanties is gestuurd. Dat is in het rechtsvoorkomen onbekend. Hem is wel bekend dat men een verzoekschrift kan sturen naar de rechter. Het leek hem wel een buitenwettelijke poging om de uitvoering van de vonnissen op te schorten.
Essed blijft erbij dat het een zinloze poging is. Hetgeen wat in het verzoekschrift is vervat noemt hij juridische onzin. Essed verwacht een normale uitvoering van de uitgesproken vonnissen.
Bouterse is veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. De ex-militairen Geffery, Dijksteel, Brondensten en Dendoe zijn veroordeeld tot 15 jaar celstraf. Irvin Kanhai, de advocaat van de veroordeelden, heeft eerder al tegenover Suriname Herald te kennen gegeven dat hij wacht op het OM.