Dat de koers momenteel stabiel is, is geen verworvenheid van de regering. Als de mensen arm genoeg gehouden worden, men de inflatie laat stijgen en alles duurder wordt kan het volk steeds minder kopen. Het gevolg daarvan is dat de behoefte om te importeren minder wordt en er een overschot aan dollars ontstaat. Dit zorgt voor een stabiele koers en dat deze zelf ook een beetje gaat dalen.
Voor econoom Winston Ramautarsing is dit het resultaat van de verdere verarming van de samenleving. In gesprek met D-TV Express zegt de econoom, dat de regering zich eigenlijk moet schamen dat ze na 3,5 jaar de crisis nog steeds niet de baas is. Hij vraagt zich af of de staatsfinanciën op het juiste spoor zijn gelet op het feit dat er een begrotingstekort is van SRD 17,5 miljard.
Ramautarsing wijst erop dat deze regering de vorige regering overtreft in het uitgeven van gelden buiten haar vermogen. De koers is lichtjes aan het stijgen en de econoom verwacht dat deze zich zal stabiliseren tussen de SRD 36 en SRD 38. Als het verder schiet dan is dat het toppunt van wanbeleid, vindt de econoom tevens criticus.
Het is allemaal afhankelijk van hoe populistisch de regering de komende dagen zal handelen om zo stemmen te winnen. Als daarin is opgenomen dat veel geld uitgegeven wordt mag verwacht worden dat de koers niet stil zal blijven. Ramautarsing waarschuwt ook dat politieke instabiliteit, stakingen of andere onrust een negatieve invloed kunnen hebben op de wisselkoersontwikkeling.
De econoom is het ook niet eens dat de inflatie zoals door de regering is gesteld onder de 20 procent zal komen. Alleen als gekeken wordt naar de geplande verhogingen van nutsvoorzieningen dan is het verhaal van de regering een leugenachtige, vindt hij.
Voor wat betreft de komende verkiezingen zegt Ramautarsing dat de partij die aan de macht komt het enorm moeilijk zal hebben. Dit omdat de crisis niet is opgelost maar juist vooruit is geschoven. De onevenwichtigheden in de economie zijn nog steeds aanwezig. Onder andere noemde hij het grote en logge overheidsapparaat dat nog te veel geld opslokt. “We hebben daden en geen babbels nodig van de regering”, aldus de econoom.