Er is geen internationale druk op Suriname om het vonnis uit te voeren in het 8-decemberstrafproces. Op geen enkele manier wordt er druk uitgeoefend op Suriname. Dit gaf minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) aan na de regeringspersconferentie afgelopen maandag in de Congreshal.
Niet op politiek gebied, niet juridisch en ook niet op internationaal gebied. Wat wel verwacht wordt, is dat wanneer er een vonnis is, dit moet worden uitgevoerd. Uiteraard is dit een aangelegenheid van de desbetreffende autoriteiten in de eerste plaats. “Als de regering in beeld moet komen, dan zal de regering in beeld komen,” benadrukte Ramdin. Op dit moment zijn we daar nog niet aan toe.
Internationaal is er altijd belangstelling geweest voor deze zaak. Er is altijd belangstelling geweest voor prominente politici, met name de voormalige president van een land. Deze zaak loopt niet vanaf nu, maar speelt zich af sinds 1982. Er is dus langere tijd overheen gegaan, en er was ook langere tijd belangstelling voor. Uiteindelijk heeft men Suriname, met name de rechterlijke macht, gecomplimenteerd. De International Commission of Jurists (ICJ), de Mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (VN), en de Mensenrechtenorganisatie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) hebben hun complimenten overgebracht naar de Surinaamse rechtbank.
Men volgt wel wat er uiteindelijk gaat gebeuren. Een zaak waar men niet graag mee te maken wil hebben in het Inter-Amerikaanse systeem, is dat er sprake is van straffeloosheid bij fundamentele schendingen van de rechten van de mens. “Ik verwacht wel reacties als er sprake zou zijn van straffeloosheid vanuit de buitenwereld.”
Volgens Ramdin wordt er contact gehouden met het buitenland omdat wij onderdeel zijn van de rest van de wereld.
“Het is niet alleen omdat de internationale gemeenschap naar ons kijkt, maar we zijn een rechtsstaat en een democratie. Binnen zo’n democratie heb je de plicht om de rechten van eenieder in de gaten te houden en te beschermen. Wij moeten heel zorgvuldig omgaan met het vonnis en geen politiek bedrijven. Ik weet dat die neiging er is, maar dat moet niet gebeuren, anders komen belangrijke principes die ten grondslag liggen aan een rechtsstaat in het geding, en dat willen wij zeker niet hebben. Wij willen een democratie zijn, dat is ons imago wereldwijd waarvoor wij respect hebben opgebouwd. Ik zal er zeker voor pleiten dat we op een deugdelijke manier ervoor zorgen dat hetgeen gedaan moet worden, ook daadwerkelijk wordt gedaan,” verzekerde Ramdin.
Suriname heeft geen contact onderhouden met buitenlandse organisaties met betrekking tot het vonnis. “Wij hebben de reacties gezien met betrekking tot de opschorting, dat is een recht dat er is in onze wetgeving, en daar heeft men gebruik van gemaakt. Daarvoor moeten wij ook respect hebben,” aldus Ramdin.