Karel Eckhorst, Surinames hoofdonderhandelaar bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is van mening dat er wel sprake mag zijn van verbetering op monetair vlak, maar dat de mooie cijfers ook naar de samenleving vertaald moeten worden. Eckhorst hield donderdag via Zoom op initiatief van de presidentiële werkgroep Wijken in Ontwikkeling een informatiesessie in de Congreshal, die overigens tot teleurstelling van de organisatie zeer slecht bezocht was.
Eckhorst wijst erop dat met uitzondering van het Sociaal Programma het grootste deel van de prestatie-indicatoren binnen het IMF-stabilisatieprogramma gehaald zijn. “We mogen niet ontevreden zijn met de uitvoering van het programma tot nu toe. Het volk heeft veel en zware offers moeten brengen en brengt die tot nu toe”, aldus de hoofdonderhandelaar. Hij erkent echter dat de inflatie nog steeds hoog is, ondanks het van 60 procent, begin 2023, momenteel is teruggebracht naar 35 tot 38 procent.
“Het is dus fors gedaald, maar 35 tot 38 procent blijft hoog en daarom blijven we erop hameren: “er is geen rook, er is brand.” Eckhorst benadrukt dat er harder gewerkt moet worden aan het omlaag brengen van de inflatie. Hij toont zich niet ontevreden dat er binnen drie jaar langzaam een kentering is gebracht in de monetaire situatie. “Maar wanneer we op macroniveau langzaam die kentering zien, wil het niet zeggen dat die automatisch in de huishoudens te zien is.”
Eckhorst waarschuwt dat meerdere regeringen met deze situatie geconfronteerd zijn geworden. “Wanneer je die kentering boven ziet, moet de regering nog beleid maken om die positieve veranderingen te brengen naar die huishoudens. Het gaat niet automatisch. En daar schort het meestal aan,” aldus de hoofonderhandelaar. Hij wijst als voorbeeld erop dat het financieel pakket van de sociale uitkeringen dit jaar van SRD 4 miljard naar SRD 5 miljard gaat.
Van de SRD 1 miljard toename zal de samenleving iets moeten merken. “De regering zal er alles aan moeten doen om die 5 miljard ook te brengen naar die huishoudens. Anders heb je mooie cijfers boven, maar daaronder zien de mensen geen licht in de tunnel.” Eckhorst waarschuwt voor verslapping in het financieel beleid en zegt dat de ruimte in overheidsfinanciën, waarbij er meer geld ter beschikking komt voor sociale programma’s gedekt moet worden door een strakker monetair beleid.