In de laatste week van januari 2024 namen de kindertehuizen Risen Glory en Elim van de Heer deel aan het project ‘Building Climate Resilient Indigenous Communities’. Het project is gericht op kwetsbare groepen om hen veerkrachtig te maken tegen de verschillende impact van klimaatverandering, waaronder ook voedselzekerheid.
Initiatiefnemer Nuvrani Sallons van de Aurae Opus Foundation zegt in gesprek met Suriname Herald dat kindertehuizen over het algemeen vaak vergeten worden. Met het project wordt geprobeerd om hen kennis bij te brengen over klimaatbestendige landbouw en hen zo te helpen bij het bereiken van voedselzekerheid, vooral gezien de uitdagingen met klimaatverandering.
Sallons zegt dat dit project eerst uitgevoerd is in het dorp Witsanti. Gezien de doelgroep nu kinderen was, is de organisatie heel anders te werk gegaan. “We hebben verschillende creatieve en interactieve tools ingezet, waarbij de kinderen op hun eigen manier de informatie tot zich hebben genomen. Dat is goed gelukt, omdat de kinderen hebben begrepen waarom het project wordt gedaan en vervolgens die kennis hebben gebruikt om samen met ons te werken aan de plantenbakken, te planten en de verzorging te doen”, zegt Sallons.
Het tekenen en kleuren heeft de jongeren ook geholpen om na te denken over klimaatverandering en die visualiseren op hun manier. Sallons vond het vooral leuk ongeacht hoe jong de kinderen waren ze hebben geleerd om samen te werken en om op elkaar te rekenen. Ook hebben zij elkaar beter leren kennen tijdens het project. Het project duurde een hele dag, maar er is een natraject waarbij de organisatie in contact blijft met de tehuizen voor tips en tricks omtrent de verzorging.
“Intussen hebben we al mooie foto’s gezien van de planten en groentegewassen, dus het gaat heel goed”, geeft Sallons aan. De bedoeling is dat dit project verder uitgebreid wordt, maar het project zit nog in de pilotfase waarbij het eerste deel in Witsanti en het tweede deel in de tehuizen is uitgevoerd. De organisatie zal nu observeren en monitoren, zodat indien nodig een beter raamwerk opgezet wordt voor de andere projecten.
Klimaatverandering is wereldwijd een hot topic, maar in het Surinaams onderwijs komt dit zelden aan de orde. “Als we een probleem constateren en een oplossing willen, moeten we iedereen betrekken, ook de kinderen. Soms kan de materie moeilijk zijn, maar daarom is samenwerking belangrijk om de informatie in de juiste taal overbrengen naar de doelgroepen”, meent Sallons.
De Aurae Opus Foundation zal zich in de toekomst meer focussen op bewustwording over klimaatverandering in Suriname, omdat het land in de top tien van meest kwetsbare landen voor klimaatverandering zit. “Het is belangrijk dat we bewust zijn om te kunnen werken aan een oplossing. Onze main focus is kwetsbare groepen, omdat ze het hardst getroffen worden en de hulp en informatie ook hard nodig hebben”, aldus Sallons.