Om de noden van de mensen met een beperking integraal op te lossen, zal president Chan Santokhi later op de dag een commissie installeren die zich hierover zal buigen. Deze commissie komt naast de presidentiële werkgroep “Brede welzijn voor personen met een beperking”.
Op vrijdag 9 februari heeft er in het Perscentrum van het Kabinet van de President een ontmoeting plaatsgevonden tussen minister Ines Pane van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Harold Pultoo als voorzitter van de werkgroep en organisaties c.q. sociale instellingen voor mensen met een beperking.
De Stichting Wan Okasi die op 22 januari een protestactie heeft gehouden om de regering aandacht te vragen voor de noden van de mensen met een beperking, heeft de meeting echter verlaten nadat voorzitter Aniel Koendjbiharie in een statement het misnoegen omtrent de gang van zaken duidelijk had gemaakt. Hij verwees naar het onderhoud op 25 januari met president Santokhi waarbij de president de clusterministers, de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) en het Onderhandelingsorgaan van de Overheid (OO) als actoren genoemd zou hebben, waarmee er gesproken moet worden.
“Er is nimmer gesproken over praten met instellingen met ons. Dat kan, dat mag, maar het zou goed zijn dat dit in overleg met Wan Okasi gebeurt”, aldus Koendjbiharie. Hij zegt zijn organisatie dan haar mening zou geven dan wel voorstellen zou doen. Hij benadrukt dat er nimmer sprake van deze manier van overleg is geweest en zegt dat terwijl Wan Okasi haar achterban en de media informeert over hetgeen is afgesproken, de minister van Sozavo met een tegenreactie komt.
Koendjbiharie meent dat het Wan Okasi is geweest die het hele proces in gang heeft gezet en daarom als belangrijk gezien moet worden. Hij zegt dat het protest van 22 januari niet uit de lucht is komen vallen, omdat er maandenlang gepoogd was in gesprek met de regering te gaan.
De stichtingsvoorzitter hield de aanwezigen in het Perscentrum het besluit om toe te treden tot de Confederatie van Organisaties van Landsdienaren (COL) ook voor. “We zullen ook optrekken met de COL om de belangen van mensen met een beperking te behartigen.” Koendjbiharie noemt het “mooi dat er een platform komt”, maar benadrukt dat de collega-organisaties de regie zelf in handen moeten nemen, gezamenlijk een eisenpakket opstellen en daarover in onderhandeling met de regering gaan.
Het is vooralsnog niet bekend wie er zitting zullen hebben in de commissie die later op de dag wordt geïnstalleerd. Koendjbiharie sprak vrijdag de hoop uit dat er wijs gehandeld zal worden.
Binnen de doelgroep vraagt men zich echter af of het instellen van een commissie wel de juiste oplossing is. “Waarom wordt er geen vertrouwen gesteld in de mensen met een beperking? Ze kunnen toch iemand uit de doelgroep zetten die de noden kent en weet welke beperkingen er zijn?”, luidt een van de meningen. Aangegeven wordt dat er jaren geleden tijdens de regering-Venetiaan sprake was van de Nationale Adviesraad Gehandicaptenbeleid (NARG). “Dat ding liep heel goed. Het moet gewoon weer geactiveerd worden. Waarom weer een commissie of platform?”