De export van bananen naar het Caribisch gebied verloopt vlot, volgens minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Er worden gemiddeld twee à drie containers per week vervoerd naar Barbados en acht tot tien containers naar Trinidad. Dit gaf de bewindsman aan voor aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers (RvM).
Europa vormt een uitdaging wat betreft transport, aldus de bewindsman. Vroeger had Suriname speciale transportschepen die regelmatig tussen Suriname en Engeland voeren. Die tijden zijn voorbij. Nu moet dat via containertransport. Daar ligt het probleem. Als je het normaal verstuurt, duurt het 4 weken voordat de container in Europa aankomt. Qua kwaliteit is dat geen optie voor Suriname. De containers moeten binnen elf à twaalf dagen al op de plaats van bestemming zijn.
Het ministerie heeft gesprekken gevoerd met een van de bedrijven, CMA CGM, over hoe Suriname versneld zijn containers in Europa kan krijgen. Pas bij een volume van 40 containers per week kan het bedrijf een uitzondering maken om hun route aan te passen en de reis te verkorten. Zover zijn we nog lang niet, benadrukt de LVV-minister.
Suriname wordt als eerste aangedaan in de regio, daarna volgen de andere landen voordat de oversteek naar Europa wordt gemaakt. De minister kan niet aangeven wat de reden hiervoor is. Suriname moet zijn capaciteit vergroten om het aantrekkelijk te maken voor het bedrijf om ook bananen van hier te exporteren naar Europa.
Het doel is om Suriname als laatste aan te doen, om vervolgens de oceaan over te steken naar Europa. We voldoen nog niet aan de Europese standaarden, maar de focus ligt voor nu vooral op de regio, verklaart Sewdien. Suriname verdient per week op basis van tien containers US$ 120.000, met een berekening van US$ 12.000 per container.
Suriname gaat verder met het uitbreiden van het areaal om veel meer te produceren. Er zijn echter enkele problemen die eerst opgelost moeten worden voordat het bedrijf nog meer succes kan boeken. “Als het geen tekort aan arbeiders is, dan is het een tekort aan plantmateriaal, en als dat niet het geval is, ontbreekt het aan kapitaal. We komen er wel uit,” stelt de bewindsman.