Volgens Satish Koemar Bhagwandin, hoofd Kust-, Rivier- en Natuurbeheer bij het ministerie van Openbare Werken (OW), is de dambreuk aan de Brantimakaweg te wijten aan de hevige golven van de afgelopen periode. “De bestaande dam is niet meer weerbaar tegen de grote golven en dit zorgt voor zware erosie.”
ADVERTENTIE |
De OW-functionaris merkt op dat indien de dijk niet wordt aangepakt, het zoutwater zal binnentreden met als gevolg dat het gebied verzilt. “Door verzilting zullen de gewassen van de landbouwers verdwijnen”, aldus Bhagwandin.
Hij heeft woensdag samen met OW-minister Riad Nurmohamed een bezoek gebracht aan de werkzaamheden te Kroonenburg en aan de Brantimakaweg. Momenteel wordt er een hulpdam gebouwd, omdat de dijk het op verschillende plekken heeft begeven.

Minister Nurmohamed zegt dat erosie een gevaar vormt voor de oevers. “Vanwege klimaatverandering en hoge waterstanden in Suriname, moeten de zee- en rivierdijken verhoogd worden. “Er is geen andere keus dan over te gaan tot een andere vorm van kustbescherming om de golfslagen te minimaliseren”, aldus de bewindsman.