Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) heeft in samenwerking met de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), Thomas More University of Applied Sciences en het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) het project LEES-KRACHT gelanceerd. Dit professionaliseringsprogramma beoogt het leesonderwijs op basisscholen te versterken en het leesniveau van leerlingen te verhogen.
Uit onderzoek blijkt dat leerlingen in de leerjaren twee tot en met acht moeite hebben met lezen en begrijpend lezen. LEES-KRACHT wil hier verandering in brengen door leerkrachten te trainen in moderne leesdidactiek.
Het project richt zich in eerste instantie op Paramaribo, Brokopondo en Nickerie. Leerkrachten in deze gebieden krijgen via online modules praktische tools aangereikt die ze in de klas kunnen toepassen. Vervolgens delen ze hun ervaringen met elkaar, waardoor een waardevolle kennisdeling ontstaat. De onlinelessen gaan eind maart 2024 van start.
Het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) en andere pedagogische instituten worden betrokken bij LEES-KRACHT. Zo wordt gegarandeerd dat de nieuwste inzichten op het gebied van leesdidactiek hun weg vinden naar de opleiding van toekomstige leerkrachten.
Minister Henry Ori benadrukt dat het niveau van het basisonderwijs wereldwijd is gedaald door de covid-19-pandemie. LEES-KRACHT draagt bij aan het terugbrengen van basisvaardigheden als lezen, schrijven en rekenen naar een hoger niveau.
De bewindsman erkent dat de afleiding van mobiele telefoons en tablets een uitdaging vormt voor het bevorderen van het leesgedrag. Hij benadrukt dan ook het belang van een goed functionerend bibliotheekwezen. “Begrijpend lezen is cruciaal voor de vervolgopleiding van onze leerlingen,” aldus Ori.
LEES-KRACHT is een belangrijke stap in de richting van krachtiger leesonderwijs in Suriname. Door leerkrachten te trainen, te ondersteunen en te betrekken, investeert het project in de toekomst van alle Surinaamse kinderen.