Het Lesser Antilles Medical Assistance Team (LAMAT) heeft met glans zijn tweede missie in Suriname afgerond. Sinds 19 februari 2024 heeft dit medische team uit het Amerikaanse leger Surinaamse medici ondersteund met behandelingen en benodigdheden. Ambassadeur Robert Faucher van de Verenigde Staten van Amerika noemt het een ongelooflijk succes dat zelfs het voorgaande jaar overtreft.
De officiële afsluiting vond plaats op 28 februari 2024 in het auditorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), in aanwezigheid van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Het missieteam heeft nauw samengewerkt met Surinaamse medici van verschillende instellingen, waaronder het AZP, de Stichting Jeugd Tandverzorging (JTV) en de Medische Zending (MZ).
Het 42-koppige Amerikaanse team, bestaande uit chirurgen, artsen, verpleegkundigen, tandartsen, biomedische technici en experts in optometrie, heeft medische diensten verleend op diverse locaties, waaronder het AZP, Wanica Ziekenhuis, Militair Hospitaal, JTV-hoofdkwartier en de medische kliniek te Brownsweg. Daarnaast zijn educatiesessies gehouden voor Surinaamse medici om nieuwe vaardigheden aan te leren.
Een schenking van 4100 kilo aan farmaceutische producten en 32 containers chirurgische benodigdheden voor spoedeisende hulp, oogzorg, tandheelkundige en eerstelijnszorg werd ook overhandigd, met een totale waarde van ruim US$ 250.000. Ambassadeur Faucher benadrukt dat de missie van 2024 een nog grotere impact heeft gehad dan die van het vorige jaar.
“Ze hebben tumoren verwijderd, ingeklapte longen behandeld, ziekenhuisapparaten gerepareerd en een splinternieuwe operatiekamer in gebruik genomen, en het ziekenhuispersoneel nieuwe vaardigheden bijgebracht.” Hij ziet dit als een bewijs van de sterke samenwerking tussen democratieën en de goede relatie tussen Suriname en de VS.
Het staat in de planning om in de komende jaren samen met Surinaamse partners de LAMAT-missie voort te zetten en uit te breiden. “Een van de belangrijkste aspecten van deze missie is dat onze landen nu beter voorbereid zijn om samen te werken in mogelijke noodsituaties, zowel in Suriname als in andere landen,” aldus de Amerikaanse gezant.
Minister Ramadhin is zeer dankbaar voor de steun van de missie, die hij als een verlichting beschouwt voor de medische zorg. Hij waardeert met name het educatieve aspect van de missie, gezien de uitdaging van de braindrain in de medische sector.