Voor het verbeteren van het onderwijs in het binnenland zal het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) een integraal plan opstellen. Dit plan zal zowel kwalitatieve als kwantitatieve gegevens bevatten, waarvoor de financiering in orde wordt gemaakt. Het onderwijs in het binnenland baart het ministerie zorgen, terwijl het ook geconfronteerd wordt met zaken die buiten haar vermogen liggen, zoals klimaatverandering.
ADVERTENTIE |
Tijdens een persconferentie zei minister Henry Ori dat het ministerie geen andere keuze heeft dan aandacht te besteden aan een aantal fundamentele zaken. Er is grote druk vanuit De Nationale Assemblee en de districtscommissarissen, die willen dat het niveau van het onderwijs in het algemeen, maar vooral dat van het achterland, wordt verhoogd.
Ori verklaarde dat hij met zijn team naar het binnenland is geweest en getuige is geweest van de vele problemen die zowel leerkrachten als leerlingen doormaken. Er moet geld vrijgemaakt worden om de vele knelpunten aan te pakken. De problemen gaan ver, mede door de extra complicatie van klimaatverandering. Dit kan leiden tot overstromingen in het binnenland en droogte, waardoor kinderen en leerkrachten de scholen niet kunnen bereiken.
Het ministerie werkt aan een unit voor afstandsonderwijs, waarbij deskundigen onderzoeken hoe het lesmateriaal van de leerkrachten gedigitaliseerd kan worden. Hierdoor moet een soepele overgang mogelijk zijn van face-to-face-onderwijs naar afstandsonderwijs. Ori benadrukte dat dit geen stagnatie van het onderwijs voor de leerlingen in het binnenland tot gevolg zal hebben. Naast schoolkinderen moeten ook ouderen de mogelijkheid krijgen om moderne technologie te gebruiken.
Professor Franklin Jabini, coördinator van de denktank voor onderwijs in het binnenland, stelde dat het integrale plan binnen een jaar afgerond moet zijn. Dit plan omvat zowel korte-, middel- als langetermijnmaatregelen. Hoewel er veel problemen zijn, zijn niet alle problemen gerelateerd aan onderwijs. Sommige hebben te maken met de natuur. Verder kampt het onderwijs met slechte telecommunicatie en elektriciteit.
Een positieve ontwikkeling is dat het aantal onbevoegde leerkrachten sterk afneemt. Momenteel is ongeveer 90 procent van de leerkrachten in het binnenland bevoegd. Ook speelt veiligheid een grote rol. De denktank streeft naar een aanpak met meerdere instanties om zo het belang van het kind te waarborgen.