Volgens minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning is er vanuit de politiek leiderschap getoond in de kwestie rond het doorvoeren van verhoogde energietarieven. Het is een besluit dat jaren geleden genomen moest worden, maar volgens de bewindsman kan de overheid niet langer miljarden subsidiëren aan parastatale ondernemingen. Niet alleen de politiek heeft hierin een grote rol gespeeld, maar ook de bijdrage van alle relevante actoren heeft ertoe geleid dat het besluit genomen moest worden.
ADVERTENTIE |
Per 6 maart is het stroomtarief met 40 procent gemiddeld aangepast. Elke twee maanden komt er 7 procent bij op het oude tarief, niet cumulatief. Minister Raghoebarsing stelde dat de opdracht vooral was om te zorgen dat de minder draagkrachtigen en de kleine en middelgrote ondernemingen niet getroffen worden. Voor de laatste groep zijn er fiscale voordelen bedacht. Ook mogen de prijzen van basisgoederen volgens de minister niet uit de pan vliegen.
Evenals zijn collega van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, volgt er een onderhoud met de vakbeweging over de positie van de werkers. Daarbij zullen de verhoogde tarieven aan een evaluatie worden onderworpen. De bewindsman stelde verder dat alle partijen begrip hebben opgebracht voor het feit dat de koersontwikkeling is meegenomen in de nieuwe prijs, waarvan 26 procent bestaat uit de aanpassing van de wisselkoers.
Hij merkte op dat de energierekening jaarlijks met SRD 4,5 miljard drukt op de staatsbegroting. De overheid kan dit niet langer dragen. Raghoebarsing erkent dat het doorvoeren van verhoogde tarieven lastig is, maar gaf gelijk aan dat door geen maatregelen te treffen, het de Staat nog meer zou kosten.
Als voorbeeld gaf hij aan de watervoorziening die moeilijke tijden doormaakt. Veel mensen hebben een hydrofoor en watertanks geïnstalleerd wat niet nodig zou zijn geweest indien op tijd maatregelen waren doorgevoerd om de sector gezond te maken. Hetzelfde dreigt met de stroomleveranties indien er niets structureels wordt gedaan.
Raghoebarsing had ook een compliment voor de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) omdat ze al die jaren ervoor heeft gezorgd dat buurten niet het slachtoffer zouden worden van stroomonderbrekingen.