Het traditionele gezag is niet te spreken over het niet nakomen van de belofte door de regering. Aan de dignitarissen was beloofd dat zij aan het begin van dit jaar een verhoging zouden krijgen op de tegemoetkoming die zij nu ontvangen. Dennis Amoesi, hoofdkapitein, wil graag dat de regering haar belofte nakomt en het traditionele gezag nu erkent, en dat de beloofde verhoging wordt doorgevoerd.
Zaterdag hield hij samen met andere hoofdkapiteins en basya een krutu in Stibula om te praten over het niet nakomen van de belofte door de regering. Ook het erkennen van het traditionele gezag zit hen dwars.
“We sjie tak lanti mang moni e verhoog maar die van het traditioneel gezag niet. We willen dat het traditionele gezag erkend wordt door de regering en dat ons de verhogingen worden gegeven die ons beloofd zijn. Een dignitaris verdient nu SRD 1400, de tegemoetkoming van een hoofdkapitein en van een basya is SRD 1200. Dit is een schande voor het traditionele gezag; wanneer de politiek naar het binnenland komt, moeten wij alles voor hen regelen, maar in Paramaribo kennen ze ons niet,” merkt hij op.
Zelfs iemand die steun krijgt van de overheid verdient meer dan wij, terwijl we zoveel verantwoordelijkheden hebben, haalt Amoesi aan. “Vanaf 1975 tot nu zijn we in katibo. We worden onheus behandeld. We hebben zelfs een petitie overhandigd aan DNA-leden, maar er is niets van gekomen. Aan ons was beloofd dat een basya meer dan SRD 3000 zou verdienen en een kapitein zou SRD 5000 verdienen. We zijn inmiddels twee maanden verder en we hebben er nog niets van gemerkt. De eerste brief die we naar DNA hebben gebracht was in 2022, maar we hebben nog niets vernomen. Ik ben zelf beleidsadviseur op het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sportzaken, maar dat betekent niet dat ik niet mag opkomen voor de belangen van het traditionele gezag.”
Tuku Daw, die ook aanwezig was, vindt het erg dat de regering zich niet houdt aan de gemaakte afspraken. Hij geeft aan dat zij nu een andere stap gaan zetten. “Er wordt nu anders omgegaan met het traditionele gezag. Zelfs beschikkingen worden niet meer gegeven aan nieuw geïnstalleerde dignitarissen en dat is een kwalijke zaak,” merkt hij op.
De adviseur van de Commissie Traditioneel gezag, Sila Deel, vindt het erg dat de regering zich niet houdt aan de gedane belofte, omdat er ook bij president Chan Santokhi een petitie is ingediend en er tot nu toe geen stap is gezet om tot realisatie te komen. Ook de minister van ROS had aangegeven dat als er een verhoging komt, dit in de begroting moet worden opgenomen en begrotingen zijn al aangenomen, maar de dignitarissen hebben nog niets gezien.