Nu ex-president Desi Bouterse op de Interpollijst is geplaatst, is de kans dat hij wordt opgepakt aanmerkelijk groter geworden. Dit is de mening van advocaat Gerard Spong. Enkele dagen geleden publiceerde de internationale politieorganisatie een lijst waarop de veroordeelde in het 8-decemberstrafproces, voorkomt.
Spong geeft aan, dat hiermee bevestigd wordt dat het eerdergenoemde proces geen politiek proces is. Dit houdt nu volgens hem in dat in 196 landen, de voormalige president wordt gezocht. In gesprek met Radio ABC stelde de jurist dat het best wel zou kunnen dat Bouterse zich in een land bevindt, dat niet meewerkt aan het uitleveren aan Interpol.
De politieorganisatie zal tenminste duidelijkheid geven waar de veroordeelde zich tenminste bevindt. In zo’n geval kunnen betrokken landen politieke onderhandelingen voeren om te kunnen komen tot en uitlevering. Hij wijst erop dat een uitlevering niet gebonden is aan een verdrag.
Het zou volgens Spong prettiger zijn als Suriname met een bepaald land een verdrag had. Echter zijn er genoeg voorbeelden waarbij landen toch hebben meegewerkt om iemand uit te leveren aan een ander land. Spong grapte dat hij liever niet op een Interpollijst wordt geplaatst.
Interpol beheert een aantal databases met daarop belangrijke informatie van gezochte personen. Volgens Spong bieden ze onderzoeksondersteuning ook bij forensisch onderzoek. De organisatie biedt ook training aan politiefunctionarissen over de hele wereld.
Wereldwijd betekent het een grote hobbel voor criminelen die zich proberen schuil te houden. In het geval van Bouterse is het oordeel van de rechtbank duidelijk. Blijven beweren dat het om een politiek proces gaat volgens Spong niet op.
Of presidenten eerder op de opsporingslijst van Interpol zijn geplaatst is niet bekend bij de jurist, maar het is wel vaker gebeurd dat ex-presidenten zijn veroordeeld voor ontoelaatbare praktijken.