Volgens assembleelid Mohamedsafiek Gowrie (VHP) is de uitgifte van Stalweide Blok 3 aan de Stichting Radjie Rijstinstituut een grote ramp voor Nickerie. Wanneer de veeboeren straks nergens meer terecht kunnen om hun vee te laten grazen, is het ook afgelopen met de runderteelt in het district. Dan zal Suriname moeten overgaan tot het importeren van rundvlees, vindt de ontstemde parlementariër.
ADVERTENTIE |
Gowrie stuitte op deze zaak terwijl hij druk bezig was voor de gemeenschap van Nickerie op zoek naar een geschikte plek die als begraafplaats kan dienen. Toen ontdekte hij dat de Stalweide, die ruim 370 hectare groot is, voor ruim 200 hectare is uitgegeven. Dat betekent dat de plek voor runderen om te grazen kleiner wordt.
De zaak is bij de rechter beland nadat president Chan Santokhi per staatsbesluit de toewijzing had teruggedraaid. Echter, deze zaak is in een bodemprocedure beland, wat betekent dat de overheid geen beheersdaden mag plegen op het terrein, maar de eigenaar, Stichting Radjie Rijstinstituut, wel. Gowrie zegt in het programma Mmanten Taki op STVS zich zorgen te maken over de toekomst van de veeteelt. Veel mensen eten bij voorkeur rundvlees en dat mag niet vergeten worden, vindt de volksvertegenwoordiger.
Gowrie stelt dat er een groot schandaal is bij het ministerie van Grond- en Bosbeheer (GBB). Hij zegt niet te kunnen begrijpen dat 200 hectare wordt uitgegeven zonder gedegen onderzoek, terwijl men weet dat het gebied bestemd is voor de veeteelt. Als VHP-parlementariër stelt hij dat, wanneer de grond niet terugkeert in de boezem van de staat, dit een klap zal zijn voor zijn partij. Hij ziet ook weinig beweging van de regering om dit vraagstuk op te lossen.
De volksvertegenwoordiger stelt dat niet alleen de veeboeren, maar de hele gemeenschap van Nickerie eist dat Stalweide Blok 3 terugkeert in de boezem van de overheid. Hij vermoedt dat de grondinspectie een vies spel heeft gespeeld in het geheel.
Het assembleelid zegt geluiden te hebben opgevangen dat er met geld is gesmeerd om dit stuk grond in beheer te kunnen krijgen. De stichting heeft de grond, volgens hem, vreemd genoeg binnen recordtijd gekregen.