De buitenfunctie gestelde penitentiaire ambtenaar O.N. moest zich bij de rechter verantwoorden voor verduistering en afpersing van zes benadeelden. De benadeelden deden in de maand januari aangifte bij de politie tegen O.N. alias Soekhoe.
Opmerkelijk is dat alle benadeelden winkeliers zijn. Nadat het bericht van de aanhouding van O.N. met een bijbehorende foto via een medium werd gelanceerd, deden nog enkele benadeelden aangifte tegen de penitentiaire ambtenaar.
Deze ambtenaar, die reeds eerder buiten functie is gesteld vanwege een soortgelijk strafrechtelijk onderzoek, begaf zich naar de winkels waar hij sigaretten van het merk Tradition kocht. Hij wees de eigenaren op het ontbreken van een zegel en dreigde hun winkelvergunning in te trekken als ze zich niet op het politiebureau te Geyersvlijt zouden melden. Hij legitimeerde zich met zijn dienstpas als medewerker van ECD.
O.N. beweerde dat zijn naam Soekhoe was en suggereerde aan de winkeliers dat ze de kwestie onderling konden regelen. Daarbij vroeg hij bedragen tussen SRD 130.000 en SRD 140.000, maar wanneer de winkeliers aangaven, dat ze niet in staat waren om dit te betalen, accepteerde hij genoegen met wat ze op dat moment konden missen. Dit resulteerde in bedragen tussen SRD 17.000 en SRD 50.000.
Na de aangifte werd O.N. door de politie opgespoord en aangehouden. Hij beweerde echter dat hij alleen aan de winkeliers had laten weten dat ze illegale goederen verkochten en daarvoor vervolgd konden worden. Hij heeft geen geld van hen gevraagd, maar de winkeliers boden hem het geld aan.
O.N. moest zich ook bij de rechter verantwoorden, maar de zaak werd uitgesteld omdat hij een advocaat van rechtswege wenste. Op de volgende zitting zal hij worden gehoord. O.N. blijft in voorlopige hechtenis.