“Er is niets van waar”, zegt ondernemer Paul Mehilal. Hij maakt duidelijk dat alle containers volgens het reguliere Douanesysteem zijn binnengekomen en dat de bijbehorende invoerrechten zijn betaald. De stroom die zijn bedrijven afnemen is volgens de standaard EBS-procedure aangevraagd en wordt ook maandelijks afgerekend tegen het commerciële tarief voor bedrijven in Suriname. Dit laat hij weten op basis van de aantijgingen die Maya Parbhoe, een kenner van bitcoin, tegen hem heeft gedaan in een gesprek met ABC TV in het programma Magazine 4.
ADVERTENTIE |
Mehilal geeft aan dat hij als ondernemer de afgelopen 30 jaar een aantal bedrijven heeft opgezet, waarvan Qualogy NL en Qualogy Caribbean er een aantal zijn.
Daarnaast heeft hij ook bedrijven in andere sectoren, zoals de horeca, hospitality en de laatste 2 jaar in blockchain. De blockchain-onderneming vereist een stevige investering in hardware, alsook het beschikbaar hebben van elektriciteit voor het draaiend houden van de machines en voor de koeling. De blockchain mining-activiteiten staan volledig los van de Qualogy-organisaties in Nederland en Suriname.
Volgens hem is er recentelijk een smaad- en lastercampagne gestart waarbij de suggestie wordt gewekt dat er illegaal stroom wordt onttrokken van het Surinaamse elektriciteitsnet of dat het tegen niet-commerciële tarieven zou zijn verkregen.
Tevens wordt beweerd dat de activiteiten op een zwaar bewapend terrein worden uitgevoerd en dat containers illegaal het land zijn binnengekomen. “Al deze zaken hadden makkelijk en snel kunnen worden geverifieerd bij mij, als ik was benaderd. Helaas heeft men de weg van sensatie gekozen en is er kennelijk behoefte bij mensen met politieke aspiraties om zich voor te doen als expert en klokkenluider, om zo een plekje in de spotlights te verkrijgen,” stelt Mehilal.
Dat hij stroom volgens de standaard EBS-procedure heeft aangevraagd en ook maandelijks afrekent tegen het commerciële tarief voor bedrijven in Suriname, is vorige week in de media bevestigd door de directeur van EBS, benadrukt de ondernemer.
Hij voegt eraan toe dat de locatie te Paranam strategisch is gekozen vanwege de beschikbare infrastructuur voor elektriciteitsafname en dat daarvoor maandelijks huur wordt betaald aan de eigenaar van de locatie, Alcoa.
Er is geen andere beveiliging op de locatie dan de standaard Alcoa-beveiliging. Mehilal benadrukt dat het hier een particuliere onderneming betreft waarbij met eigen middelen is geïnvesteerd, zonder enig verzoek aan de overheid voor grond, voor een tegemoetkoming in stroomtarieven of voor belastingvoordelen. “Niet iedereen denkt hier hetzelfde over, maar dit is naar mijn mening de enige juiste manier,” aldus Mehilal.