Uit een analyse van de afgelopen drie jaar is gebleken dat het ontbossingscijfer van Suriname is verdubbeld. Uit satellietbeelden en statistieken is komen vast te staan, dat in 2023 26.000 hectare is ontbost. Dat is een record voor Suriname. Dit stelt milieudeskundige John Goedschalk in het programma Mmanten Taki via de STVS.
ADVERTENTIE |
In 2021 was dat nog 12.000 hectare dat tegen de vlakte werd gewerkt. Er waren eerder al pieken geweest rond de 18.000 hectare bij de aanleg van de goudbedrijven in het binnenland. Om een idee te geven, het is anderhalf maal groter dan Paramaribo, zegt Goedschalk.
Hij gaat verder met zijn cijfers dat het areaal dat ontbost is, goed is voor 26 miljoen bomen. De ontbossing heeft op meerdere plekken plaatsgevonden. Goedschalk stelt ook, dat het niet zo is dat alle bos weg is. Suriname heeft rond de 14 miljoen hectare aan regenwoud. Het is wel een verontrustende trend, vindt de milieudeskundige.
Het is duidelijk dat het om een verdubbeling gaat. Hij gaf aan de cijfers van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) nog niet te hebben gezien maar vreest wel dat ons land de status van 93 procent bos niet meer heeft. Het zal iets lager moeten zijn neemt hij aan. De laatste officiële cijfers waren 92.7 procent. Maar wat dat betreft trekt hij nog gen harde conclusie, omdat er natuurlijke aanwas plaatsvindt. Wat vaststaat, is dat de ontbossing sneller gaat dan de natuurlijke aanwas.
Goedschalk gaf aan, dat de meeste ontbossing plaatsvindt door de mijnbouwactiviteiten, wegenaanleg of landbouw. Dat is volgens hem niet het probleem. Het echte probleem is de ongecontroleerde wijze van goudwinning. Het beleid van de overheid moet op dit stuk verbeterd worden. Goedschalk bracht naar voren, dat in 2001 er nog 3,699 hectare bos was verwijderd. Tot en met 2011 leek het stabiel maar daarna nam de ontbossing met rasse schreden toe. De CO2 uitstoot uit het bos is met de huidige ontwikkeling gestegen naar ruim 20 miljoen ton. In 2001 was dat 2,6 miljoen ton.
Hij is blij dat er 1 miljoen bomen geplant zullen worden, maar dat lijkt op dweilen met de kraan open als op jaarbasis 26 miljoen bomen worden omgehakt. Goedschalk vindt dat het beleid van de regering duidelijk moet zijn. Hij vermoedt dat het proces van grootschalige ontbossing is ingezet. Hij zegt niet tegen ontbossing te zijn, omdat het land ontwikkeld moet worden maar deze moet gecontroleerd zijn.
Hoeveel willen we omzetten van bos naar landbouw of goudwinning, vraagt Goedschalk zichzelf af. Zolang dit niet duidelijk is, is de ontwikkeling wel zorgwekkend. Op dit moment is de studie gaande voor wat betreft het ontbossingsgedrag over het eerste kwartaal van 2024.