Een groep van zeven scholieren van het Mr. Dr. J.C. de Miranda Lyceum heeft bewezen dat ze met weinig middelen toch een opmerkelijke prestatie kunnen leveren op het gebied van het bouwen van robots. Deze scholieren van TechBots Suriname, het robotica-team van het Mr. Dr. J.C. de Miranda Lyceum, hebben een prijs gewonnen in de categorie design tijdens de VEX Robotics Competition Worlds in Dallas, Texas.
ADVERTENTIE |
Het was een vermoeiende reis voor het team die de robot heeft gebouwd en heeft moeten presenteren in Dallas, Texas. De groep bestond uit Dija Ramsoedit, Jamil Ardanom, Rody Kartowirjo, Gabriel Joemmanbaks , Aryan Sewdin , Aryan Gopie en Tachira Jaisri. Ze werden begeleid door Vrinda Jagernath-Soekhoe, docent op het Mr. Dr. J.C. de Miranda Lyceum.
Robot bouwen ging niet makkelijk
Alvorens ze begonnen aan hun traject van bouwen van een robot hebben ze eerst informatie vergaard en onlinetrainingen gevolgd. Ook hebben ze meeting gehad met teams, die eerder al hebben meegedaan aan zo’n competitie zodat ze een beeld hebben van wat ze konden verwachten. Daarna maakten ze een aanvang met het bouwen van de robot.

Ramsoedit, programmer tevens bouwer, zegt dat het niet makkelijk ging omdat ze te maken kregen met software foutmeldingen. Toen de robot gebouwd was ging het stukken makkelijker. “Het was vermoeiend proces, maar tegelijkertijd leuk omdat we toch iets hebben behaald voor Suriname,” zegt Ramsoedit trots. Het was voor het Techbots Suriname-team de eerste keer dat ze deelnamen aan zo’n groot platform voor robotica-competities.
“Ze waren een jaar bezig met het bouwen van de robot, waarbij ze veel proeven hebben doorstaan en fouten hebben ontdekt,” vertelt begeleider Jagernath-Soekhoe. “Uiteindelijk hebben ze het voor elkaar gekregen.” De scholieren die wilden deelnemen aan de competitie hebben haar benaderd om hen te begeleiden. Ze vermeldt erbij dat het om vier scholieren van de Q-richting en drie van de S-richting gaat. Ze merkt op dat er onder scholieren een misvatting is dat alleen S-scholieren in staat zijn om ICT-gerelateerde studies te doen en interesse te hebben. Zij is docent economie en laat trots weten dat haar scholieren een robot hebben gebouwd.
Nadat de uitnodiging vanuit VEX Robotics binnenkwam werd toestemming van de directeur van de school en het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gevraagd omdat ze in de periode 23 april tot en met 30 april afwezig zouden zijn.
Meer ondersteuning verwacht
Jagernath-Soekhoe had meer steun verwacht voor de groep, ook vanuit de overheid, omdat ze brieven hebben gestuurd naar de regering maar nooit antwoord hebben ontvangen. Ze vindt dit jammer, gezien de leerlingen Suriname goed hebben vertegenwoordigd in Texas en het land op de wereldkaart hebben gezet door deel te nemen aan zo’n wereldcompetitie. Het bedrijfsleven heeft de groep echter niet in de steek gelaten. Samen met ouders en sponsoren hebben ze de kosten kunnen dekken om naar Texas te gaan.
VEX Robotics
VEX Robotics is een robotica-programma dat gericht is op leerlingen van de basisschool tot en met universiteitsstudenten en wordt beheerd door Innovation First International. De VEX Robotics-wedstrijden en -programma’s worden ondersteund door de Robotics Education & Competition Foundation (RECF). In april 2018 werd de VEX Robotics Competition erkend door het Guinness World Records als de grootste robotica-wedstrijd ter wereld.
Het VEX Robotics World Championship verwelkomt teams van alle soorten en nodigt hen uit om samen te komen en geïnspireerd te raken door teams en vrijwilligers van over de hele wereld. Het VEX Robotics World Championship vormt het hoogtepunt van het VEX Robotics-wedstrijdseizoen.
Winnende teams van over de hele wereld verzamelen zich op een gastlocatie om gedurende enkele dagen te strijden. Naast het strijden, biedt het evenement scholieren de kans om andere teams te observeren, sponsor- en verkoopstands te bezoeken, exclusieve souvenirs te kopen en contact te leggen met teams uit een gevarieerde lijst van landen.