Vandana Gangaram Panday, directeur van het Staatsolie Hydrocarbon Institute, heeft onlangs tijdens de Suriname Energy, Oil & Gas Summit 2024 (SEOGS) het belang van goed bestuur en inkomstenbeheer vanuit verschillende perspectieven benadrukt. Ze legde vooral de nadruk op het betrekken van de samenleving bij het beheer van de natuurlijke hulpbronnen van het land.
Een belangrijk thema in de toespraak van Gangaram Panday was governance vanuit het perspectief van de samenleving. Hierbij vroeg zij zich af wie de samenleving echt vertegenwoordigt en benadrukte dat Staatsolie verantwoording verschuldigd is aan de samenleving.
“Er moet governance zijn vanuit het perspectief van de samenleving, waarbij ervoor gezorgd wordt dat de hele samenleving betrokken wordt. Transparantie en verantwoording zijn essentieel om te voorkomen dat de ontwikkeling van bedrijven in Suriname leidt tot ongelijkheid met wolkenkrabbers naast sloppenwijken”, sprak Gangaram Panday.
Zij gaf aan dat het volgende stadium van succes in de ontwikkeling van de olie- en gassector niet alleen investeerders of de toeleveringsketen omvat, maar de gehele samenleving. Het is volgens haar tijd om meer maatschappelijke belanghebbenden te betrekken en een duidelijk plan te definiëren over hoe we de rijkdom uit natuurlijke hulpbronnen zullen beheren.
“Het streven om de inkomsten uit de sector duurzaam uit te geven is een goed voornemen, maar we hebben een uitvoerbaar plan nodig dat verder gaat dan verkiezingscyclus. Laten we ervoor zorgen dat we een duidelijk plan definiëren over hoe we de inkomsten zullen beheren, zodat alle mensen in Suriname ervan profiteren”, riep ze op.
Tijdens haar toespraak merkte Gangaram Panday op dat het antwoord van investeerder op de vraag waarom ze voor Suriname kiezen, duidelijk is. “Ze houden van de geologie, maar ook van de stabiliteit en voorspelbaarheid van de contracten en het beleidsklimaat.”
Investeerders waarderen de nationale discussies, het meesterschap over het bassin, en de rol van Staatsolie als facilitator in een complexe en veranderlijke mondiale beleidsomgeving. Gangaram Panday benadrukte dat de rol van Staatsolie in deze niet toevallig is.
Staatsolie werd in 1980 opgericht met een dubbele rol waarbij het bedrijf zowel een commerciële olie- en gasmaatschappij is die onshore produceert als de tegenhanger van internationale oliebedrijven (IOC’s) waarmee productiedelingsovereenkomsten voor offshore activiteiten afgesloten worden.
Deze strategische keuze is verankerd in de Mijnbouwwet en Petroleumwet van Suriname, wat Staatsolie de plicht geeft om buitenlands kapitaal aan te trekken. Gangaram Panday voegde eraan toe dat landen met een lage administratieve capaciteit, zoals Suriname, technisch en economisch veel beter presteren met een door een nationale oliemaatschappij (NOC) geleid model.