Tijdens het Nationaal Compliance Congres 2024, dat afgelopen woensdag plaatsvond in de Assuria High Rise en als thema de Risk-Based Approach had, sprak Terence Gonesh, directeur van Surichange Bank en ondervoorzitter van de Bankiersvereniging, over de noodzaak van een verschuiving van een rules-based naar een risk-based benadering binnen de bancaire sector.
ADVERTENTIE |
Gonesh gaf aan dat de vrees voor non-compliance en de daaruit voortvloeiende sancties, zoals derisking en financieel isolement door het verlies van correspondentbanken, belangrijke redenen zijn geweest waarom de afgelopen jaren een rules-based benadering is toegepast. Het ontbreken van wet- en regelgeving, sterke instituties en de handhaving daarvan, evenals het gebrek aan kennis en ervaring met de materie, hebben ertoe geleid dat we meer een rules-based aanpak hebben gevolgd.
Bij een rules-based benadering ligt de nadruk op de strikte naleving van regels zonder afwijkingen. “Je voldoet of je voldoet niet,” zei Gonesh. Hij illustreerde dit door te verwijzen naar de duizenden klanten die een gemiddelde bank beheert.
“Niet elke klant is hetzelfde, dus als je ze met een one-size-fits-all benadering behandelt, zal dit uiteindelijk leiden tot problemen. Deze benadering heeft in de praktijk gezorgd voor veel spanningsvelden en ongemak en draagt onvoldoende bij aan de realisatie van de gestelde doelen.”
Gonesh benadrukte de noodzaak van een evaluatie en verschuiving naar een risk-based benadering. Een rules-based aanpak meet elke klant aan dezelfde standaarden, ongeacht schaal, complexiteit of risicoprofiel. “Het gebrek aan differentiatie zorgt voor ongewenste inefficiënties, vertraging in dienstverlening en frustratie bij klanten en medewerkers. We moeten de risico’s identificeren en prioriteren om middelen efficiënt toe te wijzen en risicobeheersing te optimaliseren”, stelde hij.
Een risk-based benadering biedt volgens Gonesh verschillende voordelen, waaronder verhoogde efficiëntie en effectiviteit bij risicobeheer, betere toewijzing van middelen aan gebieden met de hoogste risico’s en flexibiliteit om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en risico’s. “Heel veel banken in Suriname passen al een risk-based approach toe, maar ook daar is verbetering mogelijk,” zei hij. “Het is complexer, maar beter.”
Gonesh riep op tot versterking van onafhankelijke instituten voor monitoring en handhaving. “Het simpelweg maken en afvinken van wetten en regels is onvoldoende. De kwaliteit, onafhankelijkheid en effectiviteit van de implementatie, handhaving en vervolging zijn veel belangrijker. Banken moeten kunnen steunen op de werking van sterke instituten”.
Hij benadrukte ook het belang van financiële inclusie en een verbeterde klantervaring. Financial inclusion wordt volgens hem niet bevorderd met een beleid dat iedereen over een kam scheert. Uiteindelijk heeft dit een negatieve impact op de commerciële kansen voor banken en de ontwikkelingskansen voor burgers en ondernemers, en daarmee uiteindelijk een negatieve impact op de ontwikkeling van de economie.
Gonesh concludeerde dat de praktische uitvoerbaarheid van de risk-based benadering beter is dan die van de rules-based benadering, hoewel deze complexer is. “Het verbeteren van de infrastructuur van instituten zal faciliterend werken naar de verschuiving van een rules-based naar een meer risk-based benadering door banken en daarmee doorwerken naar andere aspecten zoals financiële inclusie en klantervaring die momenteel onder druk staan”, aldus Gonesh.