In een tijd waarin de relatie tussen het christendom en de politiek steeds vaker ter discussie staat, benadrukte Frank Jabini tijdens een lezing in de multifunctionele zaal van het Surinaams Bijbelgenootschap de belangrijke rol die christenen kunnen en moeten spelen in de politiek en andere sectoren van de samenleving. De lezing vond plaats op donderdag 27 juni en had als thema: “Politiek en het Koninkrijk van God”.
Jabini gaf een diepgaande en theologisch onderbouwde kijk op hoe christenen hun geloof kunnen inzetten om het verschil te maken. Hij maakte duidelijk dat christenen overal, inclusief de politiek, een verschil kunnen maken door hun christelijke principes te handhaven en zo in alle aspecten van de samenleving te demonstreren wat het betekent om discipel van het Koninkrijk te zijn. Hiermee beantwoordde hij ook de vraag of christendom en politiek samengaan. Volgens Jabini is het de taak van christenen om in elke sector, inclusief de politiek, hun geloof zichtbaar te maken.
Uitdragen christelijke principes
Op de vraag of het wijs is om een christelijke president te hebben, zei Jabini dat de president christen mag zijn als hij de christelijke principes uitdraagt. Jabini waarschuwde in dit geval tegen het gebruiken van politieke macht om anderen te onderwerpen aan het christendom.
“Minister of president zijn betekent niet dat je je positie moet gebruiken om het christendom te verbreiden. Die opdracht is aan de kerk gegeven, niet aan de overheid,” benadrukte hij. Volgens Jabini maakt de geloofsovertuiging van de president niet uit. Wat nodig is, is iemand die het land kan leiden.
Een belangrijke vraag is hoe de christen als president of minister zich zou moeten opstellen tegenover de andere geloofsovertuigingen. Jabini zei dat de christelijke president of minister net zo goed moet zorgen voor de mensen die andere geloofsovertuigingen aanhangen en respect tonen voor hun cultuur. Dit betekent dat de christen de andere godsdiensten niet zal bespotten door tijdens voor hen heilige diensten zich voor te doen als iemand anders. “Anders ben je een hypocriet.”
Positie niet misbruiken
Ook zal de christelijke president zijn positie niet gebruiken om zaken te bevoordelen voor christenen. Die fout is tijdens de slavernijperiode gemaakt en mag zich niet meer herhalen. Jabini verduidelijkte dat hetzelfde geldt in deze periode voor politieke leiders die in een kerk komen en zich voordoen als christen. Hij is van mening dat de kansel in de kerk niet de plek is voor politieke statements.
Presidenten mogen komen voor gebed of iets zeggen als leider van het land, maar niet om zich voor te doen als christen. Hij ging verder erop in hoe christenen zich moeten gedragen in een omgeving waar de manier van regeren niet goed is of waarvan zij weten dat dit door God is verworpen. Jabini merkte op dat de christen in de politiek of organisatie er is om het anders te doen.
“Er zijn gevallen waarbij je moet werken om de situatie te verbeteren, maar het wordt een probleem wanneer je moet kiezen tussen God en wat de mensen willen,” stelde Jabini. Volgens hem moeten in zulke situaties de christelijke principes prevaleren.
Op de vraag of de huidige regeringsvormen van God komen, terwijl God in de Bijbel steeds uitgaat van het koningschap, zei Jabini dat de vorm niet uitmaakt zolang christenen erkennen dat het gezag door God is gegeven. “Velen gaan ervan uit dat democratie van God gegeven is, maar het is een menselijke manier om aan het regeren vorm te geven. Er is niet één door God gegeven methode van regeren,” stelde hij.
Op de vraag of christenen moeten blijven zeggen dat een regering door God is gekozen, zei Jabini dat een regering een instelling is van God. “En als ze er zijn, dan zijn ze door toelating van God. Dat betekent niet dat alles wat ze doen, door God wordt goedgekeurd,” legde hij uit.
Stemmen is voorrecht
Er was ook een vraag of christenen mogen stemmen daar vele politieke partijen niet geestelijk ingesteld zijn. Jabini zei dat stemmen een voorrecht is voor christenen om bij te dragen aan de regering van een land. Hiervan kunnen zij gebruikmaken of niet. Hij benadrukte wel dat bij het stemmen steeds rekening gehouden moet worden met koninkrijk principes.
“We moeten niet kijken naar de populariteit van mensen of partijen, maar naar beginselen en principes,” zei hij. Hij sloot af met een oproep aan christelijke leiders die de politiek ingaan, om hun verantwoordelijkheid als geestelijke leiders niet te verwaarlozen.
“Als voorganger geloof ik dat je een herder bent van de schapen en dat je moet zorgen voor de discipelen. Als je weet dat God je geroepen heeft om een politieke functie te vervullen, ga ervoor, maar zorg ervoor dat de gemeente er niet onder lijdt”, aldus Jabini.