De veiligheidsbonden hebben een bod van de regering voor met betrekking tot de looncorrectie waarover er onderhandeld wordt, van tafel geveegd. Gisteren heeft de regering voorgesteld om de koopkrachtversterking nog niet uit te betalen, omdat het in juli ook vakantiegelden moet geven. Daarnaast wordt een loonsverhoging van 15 procent voorgesteld, waarvan 10 procent nu wordt betaald en 5 procent in januari 2025.
De veiligheidsbonden die worden uitgemaakt door de brandweer, politie en Beveiliging en Bijstandsdienst zijn niet te spreken over wat op tafel door de regering is gelegd. In gesprek met Radio ABC zegt Wendell Oosterwolde, woordvoerder van de veiligheidsbonden, dat de bonden iets anders verwachten.
Er is daarom een tegenbod gedaan aan de regering. Vanaf maart dit jaar wordt er onderhandeld, maar partijen hebben elkaar nog niet kunnen vinden, stelt de woordvoerder. Het bod van de bonden is dat de koopkrachtversterking in juli normaal wordt uitbetaald plus een 40 procent loonsverhoging, uit te betalen in twee termijnen.
De bonden hebben verder voorgesteld dat de regering nu 15 procent en het tweede deel vanaf januari 25 procent kan in termijn worden uitgesmeerd. Ook willen ze incorporatie van de koopkrachtversterking in het loon.
Oosterwolde zegt te begrijpen dat de overheid misschien niet alles in een keer kan worden uitbetaald, maar in dit geval kan alvast een deel in augustus in het loon worden opgenomen en daarna in oktober en december. Het onderhandelingsorgaan, de tegenpartij van de vakbonden zal dit voorstel voorleggen aan de regering die dan een besluit moet nemen.
Afhankelijk van de beslissing van de regering zal de overkoepeling van veiligheidsbonden bepalen wat het vervolgtraject wordt.