Het samenwerken met een andere grote gerenommeerde vliegmaatschappij kan de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) uit de financiële strop halen waarin ze nu verkeert. Een van de mogelijkheden is om in zee te gaan met China. Het Aziatische land is bezig zwaar te groeien in de luchtvaartsector.
ADVERTENTIE |
Volgens de Canadese luchtvaartexpert Tomas Chlumecky is China momenteel druk bezig haar eigen vloot, de narrow-body Comac C919, commercieel in te zetten. In gesprek met Radio ABC zegt de deskundige dat het type vliegtuig dat China op de markt heeft gebracht een grote concurrent is van de bekende merken Boeing en Airbus die al jaren de luchtvaartwereld domineren.
De Comac C919 vliegt momenteel alleen in China en de verwachting is dat binnen niet al te lange tijd deze vliegtuigen vooral in Azië, mogelijk Afrika en Latijns-Amerika inzetbaar zullen zijn. Van die optie kan Suriname goed gebruikmaken.
De Chinezen zijn zeer intelligent in hun strategie, zegt Chlumecky. Ze weten dat binnen de kortste tijd Europa en Noord-Amerika geen vliegtuigen bij ze zullen afnemen. De vraag uit andere delen van de wereld zal er wel zijn.
De expert zegt dat Suriname geen geld heeft om de luchtvaartsector draaiende te houden en de SLM ook verlegen zit om financiën. Er kunnen alvast gesprekken gevoerd worden om na te gaan welke mogelijkheden er zijn. Kleine maatschappijen als de SLM hebben volgens hem geen eigen vloot en gebruiken geen nieuwe toestellen. Daar zou een samenwerking met een van de 15-20 overheidsvliegmaatschappijen gesloten kunnen worden.
Dit bedrijf zal voorlopig Boeing-toestellen beschikbaar kunnen stellen totdat de Comac-toestellen beschikbaar zijn. Een dergelijk partnerschap heeft volgens Chlumecky kans van slagen waarbij de dienstverlening verder wordt verbeterd. Volgens hem moet Suriname het aantrekkelijk maken voor China tijdens de gesprekken.