Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) is bereid, indien hij daartoe de mogelijkheid krijgt om nog vijf jaar door te gaan als bewindsman op dit ministerie. Er is volgens hem een duidelijk beleid uitgezet, waarbij transparantie de boventoon voert. Het beleid heeft een duurzaam karakter waar de samenleving jaren voordelen aan zal hebben.
Mocht er een andere minister in zijn plaats komen moet die functionaris geduld hebben. Die persoon moet bereid zijn te continueren. Nurmohamed geeft in gesprek met Radio ABC aan, dat wat reeds voorbereid en uitgevoerd is nog minimaal vijf jaar nodig heeft om alle achterstanden en problemen weg te werken.
In het verleden is het volgens hem te vaak gebeurd dat wanneer er een nieuwe minister komt bepaalde projecten on hold worden gezet. Dit ziet de bewindsman als kapitaal verlies. Terugblikkend op de afgelopen vier jaar, zegt Nurmohamed dat de start niet eenvoudig was. Pas in 2023 toen de economie stabiliteit vertoonde kon zijn departement meer geld aanwenden om projecten uit te voeren.
Vanwege de klimaatcrisis en met name de wateroverlast is er een zekere druk op de infrastructuur uitgeoefend. Nurmohamed snapt de kritiek die hij incasseert vanuit de samenleving, maar nuanceert waarom hij een bepaalde werkwijze heeft. De bewindsman zegt dat hij gekozen heeft om geen gootjes op te halen, maar eerder te kiezen voor vervanging en herstel van pompgemalen en sluizen en de noodzakelijke werken die daarbij horen.
Dit is volgens hem beter omdat daarmee bewezen is dat gebieden die voorheen onder water liepn dat niet meer meemaken. In de districten is OW druk bezig met deze werkzaamheden. In Paramaribo zijn zeven pompgemalen gerehabiliteerd. Momenteel is het ministerie in de fase van de urgentieprogramma. Dit wordt december dit jaar afgerond.
Nurmohamed zegt dat wat hij in vier jaar heeft gedaan, in vijftien jaar tijd niet heeft plaatsgevonden. De bewindsman stelt voor om in de periode 2025-2030 de overstap te maken naar het optimaliseren van het onderhoud van de ontwateringsinfrastructuur.
In 2030 moet Suriname, net als Nederland, het waterpeil 24 uur per dag beheersen. Dat kan pas als de pompgemalen en sluizen goed werken, stelt de bewindsman. Hij waarschuwt dat bij elke extreme regenval het land onder water zal blijven lopen. De Meteodienst is al geruime tijd bezig de burgers alert te houden wat betreft de weersontwikkelingen.