Het traditionele afvalbeheer in Suriname, waarbij vuilniszakken langs de weg worden gezet en opgehaald, voldoet niet langer. Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) benadrukte tijdens de regeringspersconferentie op 24 juli de noodzaak van een grote bewustwordingscampagne om anders om te gaan met afval door middel van recycling en afvalscheiding.
De minister erkende dat het traditionele afvalbeheer waarbij afval buiten wordt gezet en opgehaald, niet meer werkt. “In andere landen is afvalverwerking niet gratis, en de vervuiler betaalt. We zouden moeten overwegen om kosten in rekening te brengen, want momenteel gebeurt alles gratis. De overheid heeft de taak om afval op te halen, maar staat voor enorme uitdagingen”, zei minister Dasai.
De bewindsman benadrukte het belang van duurzaamheid en gaf aan dat het ministerie de afgelopen twee jaar hard heeft gewerkt aan projecten om afvalscheiding te bevorderen. Een pilotproject in Paramaribo-Noord, in het ressort Blauwgrond, heeft laten zien dat bewoners in staat zijn om hun afval te scheiden. Dankzij dit project is het gelukt om 50.000 kilo plastic per jaar te scheiden.
“Wat we hebben gedaan is laten zien dat Surinamers het wel kunnen. Dit jaar hebben we besloten om deze initiatieven uit te breiden naar andere districten”, zei de minister. In verschillende districten zoals Nickerie, Coronie, Saramacca en Flora zijn mensen getraind in afvalscheiding en composteren.
“We werken ook met influencers om alle lagen van de samenleving te bereiken. We zijn pas begonnen en gaan door”, voegde de ROM-minister toe. De minister benadrukte dat de contexten en culturen verschillen per district, waardoor maatwerk noodzakelijk is.
Dasai kondigde aan dat het ministerie van Openbare Werken (OW) bereid is om de initiatieven over te nemen en uit te breiden naar Wanica en Groot-Paramaribo. “Als we dat kunnen doen, wordt de druk op de logistiek veel minder. Door afvalscheiding en composteren is er minder afval om op te halen”, verklaarde hij.
Daarnaast zei de minister dat het goed is om een kleine belasting op afvalinzameling in te voeren, omdat niet alleen huishoudens, maar ook bedrijven nu gratis hun afval laten ophalen. De overheid kijkt uit naar meer particuliere initiatieven zoals milieustraten, waar mensen hun plastic, glas en ander vuil kunnen deponeren. De minister noemde enkele initiatieven met vuilbakken, maar dat die veel uitgebreider moet en meerdere opties beschikbaar moeten
zijn.