Het Korps Politie Suriname (KPS) maakt zich zorgen over de vele vuistvuurwapens die tijdens roadblocks en aanhoudingen van verdachten in beslag zijn genomen. Tijdens een persconferentie zei directeur Beleidsvoorbereiding en Beheer, Rishi Akkal, dat wat in beslag genomen is slechts een fractie is van wat er nog in de samenleving is.
ADVERTENTIE |
Het gaat volgens hem in dit geval om illegale vuurwapens die zijn gebruikt tijdens verschillende criminele daden. De politie onderzoekt verder waar de wapens precies zijn gebruikt en bij welke strafbare feiten. Akkal zegt elk illegaal wapen buiten er eentje teveel is.
De politie-eenheden hebben als instructie gehad om tijdens diverse acties als roadblocks en surveillances, te letten op deze zaken. Dit moet in het kader geplaatst worden van het preventief beleid dat vanuit het KPS wordt gevoerd.
Akkal gaf verder aan, dat er verschillende interventies zijn gepleegd en strategieen zijn uitgezet om de slagkracht van de politie en de veiligheidsdiensten te verbeteren. Dit ondanks het korps met uitdagingen kampt. Er is recentelijk veel meer politie waar te nemen omdat recentelijk meer dan 270 agenten extra zijn ingezet. Akkal geeft aan, dat gelet op de resultaten die geboekt zijn, de diverse eenheden ondanks de uitdagingen bijzonder gemotiveerd zijn om hun werk te doen.
De teams werken nauw samen en slapen zal de politie niet doen, aldus de directeur. Informatie vanuit de samenleving is ook cruciaal geweest bij de aanhouding van verdachten. Tijdens de persconferentie heeft de media een presentatie gehad van de in beslag genomen wapens.
Korpschef Bryan Isaacs benadrukte, dat het KPS onvermoeid verdergaat met het handhaven van de veiligheid in het land. De korpsleiding is trots op alle manschappen voor het geboekte resultaat. Hij keurt het af dat veel illegale wapens circuleren in de samenleving en de korpschef gaf aan, dat mensen kennelijk niet voldoende beseffen wat voor schade dit kan opleveren.
De politie heeft een traject ingezet om al deze wapens uit de samenleving te halen. Isaacs merkte op, dat Suriname geen wapens produceert wat inhoudt, dat ze van buiten komen. Het is een grensoverschrijdende kwestie die niet licht moet worden opgevat.