Equinor heeft zich teruggetrokken uit een diepwaterolie- en gasexploratieblok voor de kust van Suriname, dat wordt beheerd door Hess, zei een woordvoerder van het Noorse olie- en gasproductiebedrijf vandaag. Het vertrek is in lijn met de strategie van Equinor om zich te concentreren op de productie van olie en gas in enkele kerngebieden zoals Noorwegen, de Golf van Mexico in de VS en Brazilië, terwijl de investeringen in hernieuwbare en koolstofarme energie wereldwijd worden verhoogd, schrijft Reuters.
“We hebben besloten ons terug te trekken uit de diepwater Blok 59-exploratielicentie in Suriname en we zijn niet van plan om verdere exploratiekansen in het land te zoeken,” zei een woordvoerder van het bedrijf in een e-mail. Hess bezit nu 100 procent van de licentie, hoewel er geen geld is uitgewisseld tussen de bedrijven, aldus Equinor.
In de afgelopen zes jaar heeft Equinor zich teruggetrokken uit ongeveer 20 landen waaronder Zuid-Afrika, Mexico, Turkije en Nicaragua. In de meeste van deze landen waren de activiteiten beperkt tot olie- en gasexploratie.
Equinor verliet Rusland vanwege de invasie van Oekraïne door Moskou in 2022 en besloot vorig jaar zijn producerende activa in Nigeria en Azerbeidzjan te verkopen. Wanneer de laatste deals zijn afgerond, zal Equinor olieproductie of exploratie hebben in minder dan 10 landen buiten Noorwegen.
Deze stappen markeren een scherpe ommekeer ten opzichte van de internationale expansiedrang die werd geïnitieerd door de voormalige CEO Helge Lund, nu voorzitter van BP, na de gedeeltelijke privatisering van Equinor, voorheen bekend als Statoil, in 2001, schrijft Reuters.
In 2023 produceerde Equinor 34 procent van zijn totale olie- en gasoutput buiten Noorwegen, waarbij de VS goed was voor meer dan de helft van de internationale productie, gevolgd door Angola, Brazilië en Algerije. Ondanks de geografische krimp vertelde Equinor investeerders in februari dat het van plan was de internationale output tussen 2024 en 2030 met 15 procent te laten groeien tot 800.000 vaten olie-equivalent per dag, voornamelijk uit nieuwe velden in Brazilië, de VS en Groot-Brittannië.