Een deel van de bewoners van het grensstadje Albina zit al maanden zonder schoon drinkwater, wat voor hen een dringend probleem vormt. In sommige delen komt er helemaal geen water uit de kraan en als er al water is, is het vaak vervuild, klagen de bewoners tegenover Suriname Herald. Sommige bewoners kampen al een tot twee maanden met dit ernstige watertekort. Volgens hen heeft deze situatie grote gevolgen voor het dagelijks leven, vooral voor gezinnen met jonge kinderen.
“Het ontbreken van water uit de kraan is een constante strijd. Mijn baby van zeven maanden kan niet op tijd worden gebaad en het toilet kan niet regelmatig worden gebruikt. In plaats daarvan haal ik water uit de rivier, zowel ’s ochtends als ’s avonds, wat niet goed is voor de baby. Dit rivierwater is echter niet geschikt voor het wassen van kleding; het laat een ongewenste kleur achter. De kwaliteit van het rivierwater is niet goed,” vertelt een bewoner.
Verder wordt het rivierwater gebruikt om te baden en om vaatwerk af te wassen. Hoewel het noodzakelijk is voor basisbehoeften, brengt het gebruik van rivierwater ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Het water uit de Marowijnerivier is vaak vervuild en niet veilig voor dagelijks gebruik, voegt de bewoner toe.
Communicatie en reactie van SWM
Volgens de bewoners had de Surinaamse Waterleidingmaatschappij (SWM) aangekondigd te werken aan een oplossing voor dit probleem, maar tot nu toe zonder resultaat. De communicatie met de bewoners over de situatie laat te wensen over, waardoor ze lange tijd in onzekerheid verkeren.
Informatie over de oorzaak en de tijdlijn voor de oplossing werd pas laat verstrekt, wat de situatie verergerde. Dit, samen met het feit dat SWM de bewoners niet tijdig informeert en op een onbehoorlijke manier met hen communiceert, heeft veel kwaad bloed gezet.
Het watertekort in Albina is meer dan een ongemak; het is een ernstige crisis die de gezondheid en het welzijn van de bewoners beïnvloedt. Het is van cruciaal belang dat SWM en andere verantwoordelijke instanties snel handelen om een duurzame oplossing te bieden en de communicatie met de gemeenschap te verbeteren. In de tussentijd hopen de bewoners op een snelle terugkeer naar normaal watergebruik, zodat ze weer veilig en zonder zorgen kunnen leven.
De situatie lijkt nu enigszins verbeterd, maar het probleem is nog niet volledig opgelost. De aanhoudende problemen met de watervoorziening onderstrepen de noodzaak voor een snellere en effectievere respons van SWM en andere betrokken instanties, aldus de bewoners.
Carlos Pinas, waarnemend hoofd van de SWM in dat gebied, geeft aan dat er momenteel sprake is van lage druk in het waternetwerk van de SWM vanwege werkzaamheden die worden uitgevoerd aan de waterbronnen. Hij legt verder uit dat de waterbronnen in Albina ondiepe bronnen zijn, waardoor ze veel lucht bevatten.
“De waterbronnen worden schoongespoeld. We hebben veel last van ijzer bij het ontginnen van het water, en wanneer dit ijzer in contact komt met zuurstof, slaat het neer. Als de neerslag in de stijgleiding niet binnen een bepaalde tijd wordt schoongemaakt, komt er geen water meer uit zo’n bron. Hierdoor gaat de productie sterk achteruit. We hebben de afgelopen jaren vaak meegemaakt dat we tijdens de droge tijd bijna geen water hebben om naar de mensen te verpompen, en dat willen we voorkomen,” meldt Pinas.
Hij legt verder uit dat de bronnen nu worden schoongemaakt ter voorbereiding op de droge tijd, maar doordat de bronnen tijdelijk buiten bedrijf zijn, is de waterproductie verminderd. “Minder productie betekent ook minder water voor de mensen,” aldus Pinas.
Een ander probleem waarmee de SWM in Albina te maken heeft, is het bereiken van de media. “We hebben weinig tot geen radiostations in Albina. TV Binnenland is er wel, maar niet iedereen kijkt naar televisie. Het mediaprobleem is een groot probleem in Marowijne. Wat we ook doen, is de bekendmaking sturen naar de kapiteins van de verschillende dorpsgemeenschappen, die het dan doorsturen naar hun gemeenschap. Ik weet dat we met het huidige systeem niet iedereen kunnen bereiken, maar voor nu hebben we geen andere optie,” legt Pinas uit.