“President Santokhi is onze stiefvader.” Met die scherpe metafoor uit dorpshoofd Akunpashi zijn ongenoegen over de manier waarop de regering omgaat met de gemeenschap van Coeroeni, een inheemse nederzetting in het zuiden van Suriname. In een gesprek met Suriname Herald uitte de kapitein felle kritiek op het huidige bestuur.
ADVERTENTIE |
Volgens Akunpashi voelen de bewoners zich in de steek gelaten. “De manier waarop wij hier worden behandeld, is alsof wij geen vader meer hebben. Het is alsof je moeder een nieuwe man heeft, en die stiefvader zorgt niet voor je. Zo voelen wij ons onder president Santokhi.”
In de afgelopen vijf jaar, onder het bewind van de huidige regering, is er volgens het dorpshoofd nauwelijks iets gedaan voor de ontwikkeling van het dorp. “Tijdens de vorige regering van president Bouterse kregen wij regelmatig voedselhulp en hadden we voortdurend elektriciteit. Nu leven we in het donker,” stelt Akunpashi.
De elektriciteitsvoorziening draaide op acht grote accu’s, geschonken door enkele organisaties. Inmiddels zijn die buiten werking, met directe gevolgen voor het dagelijks leven. “Alles is achteruitgegaan: de polikliniek, het onderwijs, maar ook onze leefomstandigheden. Niemand kijkt naar ons om,” aldus de kapitein.
Een bijkomend probleem is dat de internetverbinding via Starlink eveneens afhankelijk is van de accu’s. Nu die het niet meer doen, is het dorp volledig afgesloten van de buitenwereld. “We kunnen geen contact meer maken met de rest van het land. We zijn letterlijk van de kaart verdwenen.”
Met het oog op de naderende verkiezingen doet kapitein Akunpashi een dringend beroep op de president. “Wij willen niet behandeld worden als stiefkinderen, maar als volwaardige kinderen van dit land. Wij vragen om aandacht, hulp en herstel.”