Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) en Vanuessa Gefferie, directeur van de Nationale Milieu Autoriteit (NMA), hebben geen meldingen ontvangen over skalians op het Afobaka-stuwmeer. Toch stellen bewoners, een lokale politicus en een onderzoeker van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) dat de goudpontons er nog steeds actief zijn.
ADVERTENTIE |
Gefferie zegt dat haar team onlangs veldonderzoek heeft gedaan tot aan Kwangu, maar daarbij geen skalians heeft waargenomen. āHet stuwmeer is uitgestrekt, dus het is mogelijk dat ze zich verderop bevinden,ā zegt hij.
Minister Dasai geeft aan wĆ©l op de hoogte te zijn van andere vormen van goudwinning rond het meer, maar niet specifiek van skalian-activiteiten. āEr is een gezamenlijke missie geweest met het Openbaar Ministerie, NMA en Defensie om de situatie in kaart te brengen, maar er zijn toen geen meldingen gedaan van skalians,ā aldus de minister.
Een politicus uit het gebied, die anoniem wil blijven, stelt echter dat de skalians gewoon opereren en dat hun aanwezigheid door de overheid wordt gedoogd. āHet gaat niet om ƩƩn of twee, maar meerdere skalians. Er zijn contracten gesloten met gemeenschappen en ook het commissariaat van Brokopondo ontvangt een percentage. De gemeenschap krijgt zestig procent van de opbrengsten,ā zegt hij.
Volgens hem zou zelfs minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) hebben erkend dat stopzetting financiĆ«le gevolgen voor de staat zou hebben. āIedereen verdient eraan. Zelfs binnen het ministerie van NH zit een kliek die profiteert.ā
De politicus benadrukt dat de kleinschalige goudsector bewust niet wordt gereguleerd, omdat invloedrijke personen belangen hebben. In tegenstelling tot buurland Frankrijk, waar skalians van de rivieren in Marowijne zijn verwijderd, zouden ze in Surinaamse wateren āvrij en blijā opereren.
āIn Marowijne is schoon schip gemaakt dankzij Franse druk, maar in Brokopondo blijft alles bij het oude.ā Ook een onderzoeker van AdeKUS bevestigt de aanwezigheid van skalians tijdens zijn onderzoek. āZe waren er nog, en we werden zelfs bedreigd. Gewapende mannen op de pontons en helikopters kwamen ons inspecteren. We zijn gefilmd en we moesten weg.ā
De onderzoeker waarschuwt dat het water ernstig vervuild is. āNiet alleen kwik, maar ook cyanide en caustic soda worden gebruikt. Dit tast niet alleen de volksgezondheid aan, maar vernietigt ook de biodiversiteit.ā
Gonda Asadang, directeur Water bij het ministerie van NH, zegt weinig te weten over de actuele situatie. Wel geeft zij aan dat Justitie en Politie, samen met het Openbaar Ministerie, bezig waren met een proces om de skalians vanuit Marowijne te verwijderen. āDaar zijn ze inderdaad weg. Daarna zou Brokopondo volgen, maar ik heb geen update gekregen.ā
Ondertussen bevestigen bewoners van het gebied de aanhoudende aanwezigheid van skalians, met name bij het dorp Stonkampu. āDen deh langa tijd nanga a watra. Den man e kiri den fisie, en den e meki a watra dotu. Lanti e sey den no sabi, maar den sabi. Dc fu Brokopondo sabi,ā aldus een bewoner.