Afgelopen week heeft een groep van tien Nederlandse instructeurs van de Stichting Spoedeisende Hulp bij Kinderen (SHK) op uitnodiging van het ministerie van Volksgezondheid Pediatric Basic Life trainingen verzorgd in Lalla Rookh in Paramaribo. Tijdens deze trainingen zijn meer dan 70 Surinaamse zorgprofessionals getraind.
ADVERTENTIE |
Drieëntwintig kandidaten bestaande uit kinderartsen, urgentieartsen, anesthesiologen en gynaecologen volgenden met succes de Newborn Life Support (NLS) cursus. De NLS-cursus richt zich op de theoretische en praktische instructie van de opvang en behandeling bij pasgeborenen. Tijdens deze cursus werd de gestructureerde opvang van pasgeboren kinderen getraind.
Daarnaast volgden 24 artsen uit de verschillende ziekenhuizen in Paramaribo de Advanced Pediatric Life Support (APLS) cursus. De APLS is een cursus op het gebied van kinderreanimatie en opvang van ernstig zieke en zwaargewonde kinderen. Tot slot werd voor 48 verpleegkundigen de Pediatric Basic Life Support (PBLS) training georganiseerd waarin zij allen succesvol onderwezen werden in de reanimatie van kinderen.
Het doel van deze onderwijsmissie was om de opvang van zieke en zwaargewonde kinderen te verbeteren. Daarnaast is het de bedoeling om een trainingsprogramma op te zetten om Surinaamse artsen de NLS-cursus in Suriname te laten verzorgen. Op deze manier kan de training van zorgprofessionals die betrokken zijn bij de behandeling van pasgeborenen een blijvende impuls krijgen.
Zes lokale medisch specialisten hebben de Generic Instructor Course (GIC) gevolgd als voorbereiding op het geven van de NLS-cursus. De GIC is een intensieve didactische cursus waarin de kandidaten opgeleid worden tot instructeur. De getrainde kandidaten zullen, met support van de SHK, gaan proberen om de NLS-cursus in Suriname op regelmatige basis te verzorgen.
SHK-voorzitter Roel Bakx sprak van een intensieve week. “Het instructeursteam was onder de indruk van de gedegen voorbereiding van de deelnemers, die stuk voor stuk zeer gemotiveerd en enthousiast waren om deze trainingen te volgen. We kijken met vertrouwen uit naar de toekomst waarin de NLS-cursus hopelijk een vast onderdeel wordt voor Surinaamse specialisten die zorgen voor pasgeboren kinderen”, aldus Bakx.