Professor Marten Schalkwijk tevens ambassadeur van Suriname in Washington, DC heeft tijdens een lezing in het VHP-centrum aangetoond, dat de huidige regering ondanks de vele problemen, veel heeft weten te realiseren. Had de regering niet ingegrepen, vreesde hij een wisselkoers van rond de SRD 300 voor een Amerikaanse dollar.
ADVERTENTIE |
In gesprek met onder meer Suriname Herald, zegt de politiek analist dat de regering een ramp heeft weten te voorkomen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) was volgens hem nodig om de afgelopen jaren te overleven.
Het was nodig de schulden te herschikken. Het resultaat daarvan is dat de economie gezond is geworden, er redelijk sprake is van een stabiele koers en er meer inkomsten via exporten zijn binnengekomen.
Schalkwijk zegt, dat de olie-inkomsten over drie jaar noodzakelijk zijn om te stoppen in investeringen. De wetenschapper zegt verder dat het zaak is dat Suriname een ruime deviezenreserve heeft. Dit om schokken op te vangen.
Wat de regering goed heeft gedaan, is om een goed macro-economisch beleid te voeren en zo de koers onder de SRD 40 te houden. Het uitgangspunt ziet er goed uit en met de oliedollars kan het alleen maar beter worden, stelt Schalkwijk.
Hij roept de samenleving op de kansen die de olie- en gassector zullen bieden, met beide handen aan te grijpen. Er is wel een nationale aanpak nodig die niet van een regering alleen afhankelijk is.
Schalkwijk is het er niet mee eens dat de economische hervormingen niet gepaard zijn gegaan met sociale steun. Volgens hem heeft de regering op meerdere momenten extra gegeven aan de burgers. “Wel is het zo dat je niet van een uitkering kunt leven, maar het helpt wel in tijden van nood.”