Het Hof van Justitie heeft donderdagavond in het voordeel beslist van stichting Wan Okasi en voorzitter Aniel Koendjbiharie in de hogerberoepszaak die was aangespannen door de staat Suriname. Met deze uitspraak bevestigt het hof het eerdere vonnis waarin werd gesteld dat artikel 27 van het Kiesbesluit in strijd is met het recht van mensen met een beperking om hun stem geheim en onafhankelijk uit te brengen.
ADVERTENTIE |
Koendjbiharie noemt het een “belangrijke overwinning” en benadrukt dat hiermee expliciet is erkend dat zijn persoonlijke rechten zijn geschonden. Ook waardeert hij de erkenning door het hof van de cruciale rol van stichting Wan Okasi bij het nastreven van gelijkwaardige stemrechten voor mensen met een beperking.
Als gevolg van dit vonnis hebben kiezers met een beperking voortaan het recht om zelf hun begeleider te kiezen bij het stemmen, zonder de verplichte aanwezigheid van een beëdigd stembureaulid. Hiermee wordt een einde gemaakt aan de praktijk waarbij een officiële vertegenwoordiger van het stembureau moest meekijken bij het uitbrengen van de stem, wat als schending van het stemgeheim werd ervaren.
Tijdens de zitting had directeur Nasier Eskak van Binnenlandse Zaken gevraagd om de uitvoering van het vonnis uit te stellen vanwege praktische bezwaren. Hij gaf aan dat het een grote logistieke uitdaging vormt om tijdig nieuwe instructies te verspreiden naar alle 673 stembureaus. Dit verzoek werd echter niet ingewilligd door het Hof.
Stichting Wan Okasi stelt dat deze beslissing van groot belang is voor de bevordering van gelijke rechten en kansen voor burgers met een beperking. Koendjbiharie verzekert dat de stichting haar strijd voor structurele verbeteringen en gelijke behandeling zal voortzetten.