Ondanks de kritiek die is geuit op de afhandeling van de verkiezingen van 25 mei, blijft districtscommissaris en voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo, Ricardo Bhola, ervan overtuigd dat de stemmentelling ordelijk en correct wordt afgerond. Hij benadrukt dat er geen reden is voor vertraging of manipulatie.
“De politieke organisaties zijn belangrijk in dit proces, en ik begrijp hun zorgen. Maar ik vraag nog even geduld,” aldus Bhola. De dc geeft aan dat het om de verwerking van gegevens uit 274 stembureaus gaat. Naar verwachting zijn uiterlijk woensdag alle cijfers van het kiesdistrict Paramaribo beschikbaar.
“Zodra alle stembussen binnen zijn, is het onze plicht alles zorgvuldig te controleren. Als we dat niet doen, zou men ons verwijten dat we nalatig zijn geweest,” zegt Bhola. In een interview met Sun Web TV benadrukte hij dat het werk misschien eenvoudig lijkt, maar dat het in de praktijk een nauwkeurig en tijdrovend proces is. Na de controle door het Hoofdstembureau volgt ook nog controle door het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB).
Daarnaast riep hij burgers op om geen misleidende of valse informatie te verspreiden op sociale media. “Niemand heeft baat bij geruchten. De sleutel is geduld en vertrouwen in het proces,” stelt hij.
Bhola erkent dat er procedurele tekortkomingen zijn geconstateerd, maar zegt dat deze inmiddels worden aangepakt. “Vandaag worden slordigheidsfouten gecorrigeerd, gegevens ingevoerd en alles administratief opgeschoond, met hulp van universiteitsstudenten,” verklaarde hij vandaag tegenover de Communicatiedienst Suriname (CDS).
Hoewel stembureauleden vooraf waren getraind om stemmen via tablets digitaal in te voeren, is dit in sommige gevallen nagelaten. Deze onvolkomenheden worden nu gecontroleerd op basis van de proces-verbalen. Indien nodig worden stembureauleden opnieuw opgeroepen voor toelichting.
Het verkiezingsproces verloopt volgens Bhola onder streng toezicht, met betrokkenheid van het OKB, internationale waarnemers en deskundigen zoals Mike Nerkust van het Anti-Fraude Platform. Ook worden stemlocaties op scholen opgeruimd, waarbij politieke partijen verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van tenten en afval.
Bhola benadrukt de noodzaak van structurele hervormingen van de kieswet- en regeling. Hij hoopt dat tegen de verkiezingen van 2030 het proces efficiënter, transparanter en robuuster zal zijn.
Elk district beschikt over een eigen hoofdstembureau dat rapporteert aan het CHS, dat verantwoordelijk is voor de officiële vaststelling van de verkiezingsresultaten.