Stembureaupersoneel dat mogelijk onvoldoende getraind is in het omgaan met de gebruikte tablets en eveneens het plotseling bedanken van reeds getraind personeel, zijn mogelijk de oorzaken dat er bij de afgelopen verkiezing verschillen zijn geweest in het vastgelegde aantal kiezers en het aantal stemmen. Prewien Ramadhin, directeur van het directoraat e-Government dat belast is met de verkiezingsdashboard, heeft gisteren tijdens persconferentie meer duidelijkheid verschaft.
Hij merkt op dat er vooral op social media heel wat vragen zijn met betrekking tot de dashboard, vooral ten aanzien van pagina 5, die een weergave geeft van de kiezersopkomst en het aantal stemmen. Volgens Ramadhin worden zaken anders geïnterpreteerd en ontstaat er misinformatie.
“Terwijl wij met de dashboard juist hebben getracht om zoveel mogelijk transparantie aan de dag te leggen. Ook blijkt dat de dashboard heel nuttig is geweest, want op basis daarvan zijn partijen al bezig met onderhandelingen, terwijl er geen officiële uitslag is.”
Ramadhin noemt een aantal factoren die gemaakt zou hebben dat er verschillen zijn in de vastgelegde cijfers. Hij legt uit dat er situaties zijn waarbij de opkomst hoger geturfd is, maar waarbij het aantal stemmen minder is. Dit kan liggen aan het aantal ongeldige stemmen. Echter betekent het niet dat er gefraudeerd is.
De e-Gov-directeur legt er de nadruk op dat het gaat om een voorlopige verslaglegging. Er moeten van nog 41 stembureaus uitslagen verwerkt en van 27 de opkomst ontvangen worden. Daarnaast worden er ook heel wat hertellingen aangevraagd.
Ramadhin wijt de verschillen aan het feit dat personen niet met de tablets wisten om te gaan. “Er zijn ook situaties waarbij men moeite had met verbinding maken of de tablet opstarten. Op sommige locaties was men het wachtwoord kwijt, waardoor de opkomst niet is genoteerd.
Ook situaties waarbij men halverwege is gestart met het noteren. Dat verklaart de verschillen”, aldus de directeur. Verder speelt ook dat de knopjes “tellen afgerond” of “opkomst afgerond” niet zijn ingedrukt, waardoor deze gegevens niet zijn geregistreerd.
“Ik denk dat we wat meer tijd erin hadden moeten stoppen”, zegt Ramadhin over het trainen van de mensen in het gebruik van de tablets. Hij wijst echter er ook op dat een groot aantal reeds getrainde stembureauleden zich voor de verkiezingen hebben teruggetrokken. Hierdoor moest een nieuwe groep getraind worden.
“Dus er moesten last moment vervangers gezocht worden.” Hij benadrukt dat deze mensen snel getraind zijn. “Dit is ook waar het fout is gegaan. Het was echt een emergency inslag en is veelal een training online geweest.”
“Het blijft mensenwerk en we zijn afhankelijk van mensen hun input”, aldus Ramadhin verder. Hij zegt dat er geëvalueerd zal worden en alle lessons learned zullen worden meegenomen. e-Gov wacht momenteel de resultaten van de resterende stembureaus af. Nadat deze zijn ingevoerd, zal de dashboard niet meer geüpdatet worden.
Het gaat om data van stembureaus uit Wanica, Para, Sipaliwini, Marowijne en groot aantal uit Paramaribo. Ramadhin benadrukt dat e-Gov geen deel is van het gebeuren op een stembureau; zij verwerkt slechts de data die dan wordt weergeven op de dashboard.