Advocaat Shanti Gopalrai uit felle kritiek op de wijze waarop haar cliënt, een arrestant, wordt behandeld op politiepost Geyersvlijt. Volgens haar heeft een politiebewaarder eigenmachtig het zware psychiatrische middel Haloperidol (Haldol) toegediend aan de man, zonder enige psychiatrische diagnose of tussenkomst van een bevoegd arts.
“Dit middel mag uitsluitend worden voorgeschreven na een deskundige beoordeling door een erkend psychiater,” stelt Gopalrai tegenover Suriname Herald. “Maar in Suriname, het land van de kwakzalvers, lijkt werkelijk alles mogelijk.”
De arrestant is sinds 1 januari vastgezet op verdenking van brandstichting, op basis van een aangifte van een psychiatrisch patiënt met wie hij en een derde persoon een woning deelt. De zaak is nog in behandeling bij de kantonrechter.
Volgens de advocate lijdt haar cliënt aan een chronische botontsteking en ervaart hij hevige pijn, maar de benodigde medische zorg blijft uit. Zijn reguliere medicijnen zijn niet beschikbaar en een verwijzing naar de orthopeed kon niet worden ingewilligd omdat zijn dokterskaart is verlopen.
“De RGD-arts heeft wel een recept uitgeschreven, maar zonder geldige dokterskaart gebeurt er niets,” aldus Gopalrai. “Intussen speelt een huisvader op het bureau voor dokter en krijgt deze man Haloperidol toegediend zonder enige medische grondslag.”
De gevolgen bleven niet uit. Na het innemen van de medicatie ondervond de arrestant ernstige bijwerkingen. “Hij voelde dat zijn tong naar binnen trok,” verklaart Gopalrai. Dit verschijnsel, bekend als een mogelijke bijwerking van Haloperidol, wijst volgens haar op de ernst van het ongecontroleerde gebruik van het middel.
De advocate spreekt van mishandeling en grove schending van mensenrechten. “De man wordt als onrustig bestempeld, maar dat kan net zo goed duiden op een onderliggend medisch probleem. In plaats van onderzoek, wordt hij opgesloten en zelfs mishandeld, naar eigen zeggen.”
Gopalrai benadrukt dat iedere verdachte, ongeacht het strafbare feit, recht heeft op een menswaardige behandeling. “We leven niet in de rimboe. Suriname is gebonden aan internationale verdragen en nationale wetgeving. Die mag niet afhankelijk zijn van willekeur of persoonlijke invulling.”
Ze verklaart dat zij reeds een week geleden contact had met het Openbaar Ministerie, met het verzoek om haar cliënt over te plaatsen naar een medische faciliteit. “Er werd beloofd dat hij zorg zou krijgen, maar bij aankomst op het bureau bleek dat hij zijn medicijnen nog steeds niet had ontvangen. Tot op heden is daar niets aan veranderd.”
De advocate uit haar frustratie over het gebrek aan toezicht. “In Suriname nemen individuen te makkelijk beslissingen over het leven en welzijn van anderen, zonder controle of verantwoording. De wet moet voor iedereen gelden.”
Gopalrai pleit voor duidelijk beleid en strikte regels omtrent medische zorg bij vrijheidsbeneming. “Als Justitie mensen tijdelijk overneemt uit de samenleving, dan moet ze hen niet alleen voeden, maar ook verzorgen. Fouten maken is menselijk, maar juist daarom is toezicht essentieel. We hebben behoefte aan transparantie, verantwoording en bovenal: respect voor de menselijke waardigheid.”
De arrestant is intussen overgebracht naar Santoboma.